Както вече знаете, Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия. В България бе обявено извънредно положение, множество събития и у нас, и по целия свят се отменят или отлагат.

ООН отложи и всички свои срещи, свързани с климатичните промени, за края на април. Европейската космическа агенция и "Роскосмос" се принудиха да преустановят временно плана си да изпратят марсохода "Розалинд Франклин" до Червената планета, за да търси следи от живот. Мисията ExoMars бе отложена за 2022 (първоначално бе предвидена да стартира през юли тази година).

Музикалната индустрия също не остана по-назад - Madonna, Stormzy, Pearl Jam, Mariah Carey, Foals, The National, New Order и The Who отмениха свои концерти.

Във Франция обаче една конкретна група от хора отказа да се преклони пред лицето на страха. Над 3500 "смърфове" игнорираха опасността от коронавируса. Те се събраха в събота на централния площад в Ландерно в името на много важна кауза – да подобрят световния рекорд за най-много смърфове на едно място, предава електронното издание UPI.

От 8 март насам френското правителство забрани публичните прояви с над 1000 посетители, затова “смърфовете” решиха да се възползват от последния възможен момент в събота (7 март).

“Решихме, че няма от какво да се притесняваме, защото сме французи и не можем да се откажем от световния рекорд. Сега вече сме шампиони”, казва един от участниците.

“Това е много по-важно. Коронавирусът не е кой знае какво, нищо работа. Направо ще го “смърфираме””, категоричен е друг смърф, цитиран от изданието.

„Смърфовете“ (на френски: Les Schtroumpfs) е поредица от комикси, създадена от белгийския илюстратор Пейо през 1958 г. Самите смърфове са малки сини създания, които живеят в село от гъби.

Как коронавирусът атакува човешкото тяло - прочетете тук.