През годините събрах доста обширна колекция съвети на легендарният инвеститор Уорън Бъфет, както такива, свързани с фондовите пазари, така и за вземането на добри решения в живота. Един от най-добрите му съвети звучи контраинтуитивно.

„Колкото и голям да е таланта или усилието, някои неща изискват време. Не можете да създадете дете за един месец като забремените девет жени“, казва Бъфет.  В случая „Оракулът от Омаха“ не подценява труда и усилията, които човек влага в дадена начинание с надеждата, че това ще му помогне да постигне целите си, а просто акцентира върху значението на търпението.

Повечето успешни предприемачи осъзнават, че при създаването на нов бизнес идеята за мигновен успех е илюзия. Бъфет обича да подчертава този факт и да акцентира върху това колко важно е за бизнеса е дългосрочното мислене. 14-часовите работни дни и безсънните нощи един ден ще дадат своя резултат и ще превърнат кошмарното до този момент пътуване в сладък спомен.

Ползите от търпението

Редица изследователи установяват, че хората които притежават рядкото качество да бъдат търпеливи, в действителност постигат по-бърз напредък към целите си и изпитват по-голямо удовлетворение, когато ги постигат (особено ако става въпрос за настина трудоемки и дългосрочни цели), в сравнение с останалите.

Други проучвания разкриват, че търпеливите хора страдат по-рядко от депресия и негативни мисли, а също така се справят по-добре, когато са подложени на голям стрес. Те са по-благодарни за това, което имат, и ценят повече връзките си с останалите. Изредените досега позитиви в много случаи могат да бъдат разликата между успешния и провалилия се предприемач.

Търпението се гради на базата на две основи – дисциплина и последователност

Твърде много предприемачи поставят акцент върху супер амбициозна цел, която превзема напълно мислите им. Те обаче не отделят нужното време за изграждането на системите и процесите, които да направят пътя към постигането на тази цел по-приятен. Това изисква време. Разбира се, крайната ви цел е нещото, което ви кара да вървите по пътя, който сте си задали, но много хора се отказват по средата на пътешествието, защото не са се подготвили с нужните инструменти, за да изскачат планината. Те не са помислили за тези неща, защото са били твърде фокусирани върху голямата крайна цел.

Целите са важни, по този въпрос няма две мнения. За постигането им обаче е нужна добра система от навици, които повтаряте всеки ден, отново и отново. Дисциплината и последователността са съставките, които правят търпението възможно.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз