Способността да бъдем благодарни за това, което имаме, и търпението често са трудни за постигане – особено в първите месеци след започване на нов бизнес. Проучвания обаче показват, че едното умение може да окаже благотворно влияние върху другото, стига да знаем как да го използваме.

Когато възприемаме поведение, изразяващо благодарност, несъзнателно се упражняваме в търпение, показва изследване, публикувано на сайта на Американската асоциация за психологически науки. Благодарността и чувството за доволство и щастие оказват огромно и благотворно влияние върху умението ни търпеливо да чакаме резултатите.

Учени от Харвард, Калифорнийския университет в Ривърсайд и Североизточния университет разделили доброволците в експеримента на три групи. Първите трябвало да си водят дневник за събитие, което ги кара да се чувстват щастливи или доволни. Вторите трябвало да пишат за случка, която ги е накарала да изпитат благодарност. Третата, контролна група, била инструктирана да напише есе за един обикновен ден.

След това участниците отговорили на серия въпроси, оценяващи нивото им на търпение. Учените ги попитали дали предпочитат да получат известна сума пари веднага, или по-голяма, но по-късно.

Оказало се, че чувството за щастие не оказва особен ефект върху търпението. В сравнение с останалите обаче, доброволците, които трябвало да мислят и пишат за благодарността, много по-често предпочитали да изчакат, за да получат по-голяма облага в бъдеще.

Така че следващия път, когато сте нервни и не можете да дочакате резултата от новия проект или проучване, когато красивото бъдеще сякаш се бави да дойде и при вас – поемете си дъх. Успокойте се, напишете нещо в дневника си, медитирайте. Припомнете си някоя приятна случка, в която друг човек е направил ...

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.