Трудно е да се даде категоричен отговор на въпроса защо дългата пауза между ражданията е опасна и кога раждането на второ дете не си струва да се отлага дълго. Но и прибързването също не е добро решение. Трябва да започнете да мислите за зачеването на второ дете не по-рано от 18, а още по-добре 24 месеца след като сте родили първото. Това е препоръката на Световната здравна организация.

Защо е необходима почивка между ражданията

На първо място, защото тялото на майката трябва да се върне към нормалното, доколкото е възможно. Процесът отнема около една година.
Близо година отнема възстановяването на млечните жлези след кърмене, както и възстановяването на мускулите на тазовото дъно, шийката на матката и яйчниците, обяснява гинекологът д-р Виктория Фисюк.

Учените са забелязали, че когато жената забременее повторно, веднага след първото раждане, не изпитва безпокойство. Оказва се, че това е лошо: тя не винаги спазва предписанията на лекаря, пропуска времето на необходимия преглед, което може да доведе до тревожни симптоми.

Най-добрият интервал между две бременности е 2 до 5 години

Дългата пауза между ражданията със сигурност има логично обясниние. Някои жени са уплашени от токсикозата па време на бременността и не искат да повторят „тъжното“ преживяване. Други имат живи спомени от болезнените контракции и дългото раждане. Това поражда страхове и желание за отлагане на второто дете.

Кога не бива да отлагате дълго втората бременност

Смята се, че ако са минали повече от пет години, това се отразява неблагоприятно на хода на бременността и на раждането. През това време тялото “забравя” за бременността и я възприема като първа. При такива родилки дори периодът на контракции продължава по-дълго, както при първораждащите.

Жената ще трябва да положи повече усилия, за да запази здравето на нероденото бебе: да приема фолиева киселина, да поддържа нормално тегло и да се храни правилно.
Според статистиката около половината от бъдещите майки страдат от анемия в една или друга степен и ако процесът продължи,  плодът е заплашен от хипоксия, която впоследствие може да причини увреждане на нервната система.

При интервал до пет години раждането ще бъде по-малко болезнено - поради факта, че родовият канал е по-еластичен, шийката на матката се отваря по-бързо и не така болезнено. Всичко това  скъсява времето за раждане и значително намалява риска от разкъсвания и желанието на лекарите да извършват т. нар. епизиотомия.

Новите родители