Ако в детството си, щом настинете или се разболеете сериозно, сте чували упреци от родителите, вероятно ще си спомните, как сте се чувствали.
В повечето случаи – виновни. 
Подобно отношение не е рядкост и сега, в съвременното общество.
Потвърждават го коментари, които споделят родителите в Twitter.

„Мразя този свят, в който едно дете се срамува, че е се е разболяло, сякаш е виновно затова“, пише @mrSoftTod и с поста си възбужда много коментатори.

Често болестта на детето предизвика прилив не на съчувствие, а на агресия у възрастните. Особено, ако то боледува често и това е повод майката да отсъства от работа, обърква творческите ѝ планове, защото тя няма на кого да го остави през деня, нито на кого да разчита за помощ. 
А болното дете страда и

изпитва чувство за вина.

„Спомням си, че челюстта ми се измести, болеше силно, а баба ми крещеше колко съм лош, отвратителен и като цяло какъв глупак съм, защото това се случи в началото на учебната година ... Но не беше умишлено, ”, припомня си @ Stupid_boy_3.

„Майка ми винаги ме обвиняваше и се караше, когато се разболеех. Обясняваше, че сега ще трябва да харчим пари за лекарства“, оплака се @wuwu_guy.

Има и по-крайни случаи, става ясно от коментарите. Някои някои деца

дори се страхуват да съобщят

на родителите си неприятните новини.

„Криех, че ме боли гърло и имам ангина в продължение на три дни, защото се страхувах, че майка ми ще се разсърди много. Накрая си признах, защото сливиците ми бяха така възпалени, че не можех да говоря“, разказва @baby_mothh.

Подобна е историята на @Masha_Sowa: „Като дете се страхувах да кажа на родителите си, когато ме болеше гърлото и в най-ранните етапи криех. Надявах се, че всичко ще изчезне и ще мине от само себе си.“

„Отивах и тайно си правех гаргара. Да, и сега го правя. Снощи се опитах да извадя хапче от блистера възможно най-тихо, така че да никой да не разбере, че не ми е добре“, споделя @BigNotLoX.

Други пък родители

не признават, че детето им е болно.

Научете защо на страницата на Новите родители