Хлапетата, които ядат полезни за здравето храни, са по-щастливи, имат висока самооценка, вписват се добре в колектива и създават здрави взаимоотношения,  което им спестява много проблеми, в сравнение с връстниците им, които се хранят нездравословно.

И въобще не става дума за шоколада, който е доказан стимул за щастие, а за плодове и зеленчуци, които, уви, много малчугани не обичат особено.

Шведски учени наблюдавали 7600 деца на възраст от 2 до 9 години, и родителите давали сведения колко често получават и ядат една от 43 разновидности на храна.  Тези, на които менюто им отговаряло на Европейските норми за хранене, демонстрирали по-висока самооценка, установили шведските  учени от университета в Гьотеборг, съобщава woman.rambler.ru.

Нещо повече: тези, които консумирали  повече плодове и зеленчуци, имали по-малко емоционални проблеми и отношенията им с връстниците били по-спокойни и уравновесени.

Според учените благоприятният ефект се дължи на антиоксидантите, които  съдържат плодовете и зеленчуците.

Прочетете целия текст в Новите родители.