Големият ханш обикновено върви ръка за ръка с по-малък мозък, показват няколко проучвания. Досега обаче не беше ясно кое е първичното – дали качването на килограми вреди на мозъка или вече смалени участъци от мозъка са виновни за това, че хората напълняват.

Две изследвания стигат до извода, че и двата варианта са верни и процесите се усилват един друг. Но все пак първично е нездравословното хранене, твърдят американски учени от Института за психиатрични изследвания в Ню Йорк, ръководени от Антонио Конвит. Центровете на апетита и на възнаграждението в големия мозък на хора с наднормено тегло са по-малки и показват структурни увреждания, пише екипът в сп. "Brain Research". И не само това: по-високи стойности на възпаление в нервната им система сочат, че увреждането продължава с бързо темпо.

Учените изследвали с магнитно-резонансен томограф мозъците на 44 души с наднормено тегло и 19 с нормално, всички над 50-годишна възраст. Анализирали големината на съответните мозъчни участъци, също и съдържанието на вода в тях – много вода е признак за увреждане на нервната тъкан. Измерили също стойностите на белтъка фибриноген, който издава възпаления в нервната система.