Децата обичат сладко, а родителите дори не пробват да ограничат апетита им, докато не стане прекалено късно и наднормените килограми или диабетът не ги принудят да действат радикално.

Двама американски автори - д-р Джейкъб Тейтелбаум и Дебора Кенеди дават ценне насоки как да стане това.
В „Как да отучим детето от сладкото“ те предлагат добри идеи и конкретни инструкции за по-здравословно хранене. 
Много деца започват деня си със сандвич от печени филийки хляб от пшенично брашно, с мюсли, с кифла, кроасан...
Сутрешното меню е основно за деня – ако е сладко, се отразява еуфорично на децата заради захарта, а това състояние е съпътствано от промени в настроението.
Как да си направим здравословна закуска, за да избегнем стреса и амплитудите в емоциите при децата?

Едномесечен план

Първа седмица: Нека закуската е здравословен източник на протеини. Вместо децата ви  да получават протеин от вредни продукти (бекон, шунка, колбаси), изберете някоя от следните полезни алтернативи и започнете да я добавяте към обичайната закуска:

1 яйце - пържено, варено, печено, яйца на очи, яйчена салата;

55-60 г пилешко или пуешко филе;

15-30 г ядки или семена;

Млечни продукти: обезмаслено мляко (235 мл), кисело мляко (170-230 г), съдържащо не повече от 23 грама захар на порция от 230 г, твърдо сирене (43 г) или извара (1 чаша, 225 г) ;

На деца под четири години давайте половината от порциите, описани по-горе, а на деца над 14 години - два пъти повече.

Втора седмица. Обогатете закуската с пресни плодове. Отлично правило за деца е да консумират зеленчуци и плодове на всяко хранене и веднъж – между храненията. Ако на закуска няма зеленчуци (които може да добавите към омлета), предложете им плодове.

Ето няколко съвета за размера на плодовите порции:

Един малък банан (15 см);

Една малка ябълка, една круша, една праскова или портокал;

Половин чаша (75 грама) от нарязани плодове, грозде или други плодове;

1 чаша сок от ябълка или друг плод (без добавена захар);

1/4 чаша стафиди или други сушени плодове. Сушени плодове са богати на захар, така че внимавайте с количествата.

Давайте плодове с различни цветове. Избягвайте компоти и сиропи, по-добре цедете свежи плодове на сок.

Трета и четвърта седмици: Превключете на пълнозърнести храни за закуска и давайте 1-2 порции зърнени храни. Имате нужда от няколко седмици, за да замените сладките храни с пълнозърнести със съдържание на захар.

Първо, можете да предложите на децата нов вид мюсли вместо любимото им, в което има много захар. След това сложете край на препечения пшеничен хляб, на канелените курабийки, гевречетата от бяло брашно и другите сладки неща - те нямат място в сутрешното меню. Не спирайте, докато не замените всички пълнозърнести брашно с полезни опции.

Тези седмици ще бъдат най-трудни, но ви обещаваме - и научните изследвания са на наша страна – че вкусът на пълнозърнестите храни ще се хареса на децата. Просто на вкусовите рецептори е нужно време, за да свикнат с тях: не се отказвайте и ще дочакате този момент.

Малкото дете трябва да яде един сандвич с пълнозърнест хляб, половин чаша (117 г) овесени ядки или 1 чаша (225 г) зърнено мюсли, а по-големите деца - две такива порции. Вълшебното число в случая е 4 - добавяйте 4 грама захар на порция или по-малко. 1 чаена лъжичка съдържа 4 грама.

- Успокойте децата, че забраната за любимите им сладкиши е временна: след края на програмата те ще могат от време на време да си хапват от тях (но не по-често от веднъж или два пъти месечно). Вероятно ще е нужно време, за да се приучат на здравословна закуска и тогава желанието им да поглъщат празни калории ще намалее или изчезне.

Продължава на страницата на Новите родители