Цветът на очите е една от особеностите на хората. Не напразно те се посочват в личната карта на човека като негов отличителен белег. Но освен че е определящ за външността, цветът на очите издава и някои черти от характера ви – факт, който е научно доказан.

Например изследване на университета в шведския град Йоребру е установило, че цветът на очите се влияе  от същия ген като челния дял на мозъчната кора. А д-р Антъни Фалоун от университета на Единбург казва следното: „Окото е толкова тясно свързано с мозъка в неврологичен аспект, че би могло да се твърди, че е единствената част на мозъка ни, която се вижда и отвън“. Нека видим какво говори за вас и вашия характер цветът на очите ви.

Кафяви очи:

Хората с кафяви очи са родени лидери. Дори самите те да не го осъзнават, околните често ги виждат по този начин. Освен това тъмнооките хора вдъхват по-голямо доверие и са по-страстни натури от останалите.

Колкото по-тъмни са очите на даден човек, толкова повече меланин има в организма си. Това вещество на свой ред се грижи за това мозъкът да работи по-бързо.

Сини очи:

Хората със сини очи обикновено се смятат за секси, но за сметка на това за не особено интелигентни. Те минават и за подчертано учтиви. Но онова, което не се забелязва от пръв поглед, е че синеоките често притежават необикновена душевна сила. Физическата им издръжливост също е по-голяма. Според някои проучвания жените със сини очи понасят по-леко родилните болки от останалите. Освен това носят повече и на алкохол!

Сиви очи

Сивите очи са разновидност на сините. Хората с тъмносиви очи трудно се поддават на категоризиране. От една страна, те може да са вътрешно уравновесени, а от друга - да притежават многостранна, двойствена натура. Хората със светлосиви очи пък изглеждат недостъпни, но ако успеете да докоснете сърцето им, ще се проявят като верни, жертвоготовни приятели.

Зелени очи:

Хората със зелени очи са по-скоро рядкост и може би затова минават за необикновено загадъчни и секси. Освен това им се приписва голяма креативност. Научно погледнато, зеленооките притежават лидерските качества на кафявите очи и силата на сините. Може да се каже, че са ударили джакпота!