Facebook и Twitter започнаха да трият публикации на световни лидери, които разпространяват фалшива информация относно коронавируса.

Facebook например, е изтрила видео на бразилския президент Жаир Болсонаро, който твърдял, че хидроксихлорохинът е напълно ефективен при лечението на вируса. Той вече многократно омаловажава вируса и насърчава бразилците да игнорират медицинските съвети относно социалното дистанциране.

Twitter също е изтрила публикация на президента на Венецуела – Николас Мадуро, в която той съветвал за домашно лечение.

Интересното в случая е, че и двете социални мрежи досега рядко се намесваха в публикациите на световните лидери, дори когато те бяха неверни.

Twitter твърдеше, че ще допуска съдържанието, публикувано от световни лидери, които нарушават правилата, позовавайки се на обществения интерес, но в момента всички големи социални мрежи са под натиск да се преборят с дезинформацията относно пандемията.

Компанията актуализира своите правила за борба с медицинската дезинформация, която противоречи на международното ръководство за обществено здраве, а Facebook също се ангажира с премахването на информация, която може да причини физически вреда.

Публикациите на президента Болсонаро показват как разговаря с хора по улиците на Тагуатиа, като Facebook заяви, че е премахнала видеоклипа и от Instagram.

От последващите изявления стана ясно, че твърдението, че хидроксихлорохин е ефективен лек срещу коронавируса, е основната причина за заличаването на публикациите.

Световната здравна организация също заяви, че докато някои лекарства могат да окажат въздействие, няма нито едно доказано лечение с лекарства, а лекуването с хидроксихлорохин е недоказано и потенциално опасно.

Въпреки липсата на клинични тестове, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри хидроксихлоринът за „спешна употреба“ при пациенти, хоспитализирани вследствие на COVID-19.

Потенциалът за евентуално лечение надвишава известния риск, заяви агенцията, но Доналд Тръмп насърчи идеята за хидроксихлорохин като ефективно лекарство миналата седмица, още преди одобрението.

Публикациите на неговият личен адвокат, бившият кмет на Ню Йорк – Руди Джулиани, също бяха изтрити, тъй като той твърдял, че лекарството е „100% ефективно“ при лечението на вируса. Той цитирал друг поддръжник на президента – Чарли Кърк, чиито туитове също бяха изтрити.

Във Великобритания също бе създаден правителствен „отдел за бързо реагиране“, който да работи със социалните мрежи с цел премахване на фалшивите новини и вредното съдържание.

Източник: BBC / Gospodari