Когато в началото на март 2011 г. земетресението и последвалото го цунами причиниха ядрена катастрофа във Фукушима, Наото Матсумура е евакуиран заедно със семейството и съгражданите си от радиационно замърсения град Томиока. Бягайки, за да спасят живота си, хората взимат със себе си само най-необходимото. И оставят зад гърба си всичко останало - включително животните.

55-годишният фермер е единственият, който се връща, за да се грижи за тях. Известен като "последния човек във Фукушима", Матсумура е единственият човек, който живее в "мъртвата зона" около ядрената централа Фукушима Даичи.

Когато се връща в зоната за да види кучетата, които собственото му семейство е оставило във фермата, той вижда десетки изоставени домашни животни - кучета, котки, прасета, крави, птици, едно пони и дори два щрауса.

Не може да понася гледката на животните, които умират от глад. Като вижда колко отчаяно лаят и се събират около камиона му, той просто продължава да се връща, за да им носи храна.

Матсумура е решен до последно да се грижи за животните, независимо от силното радиационно облъчване, на което се подлага, и да умре в Томиока, защото не иска да се раздели с родното си място.