Малките деца нямат лакмус, с който да разпознават фалшивите приятели, тези които зад гърба им се подиграват или подмолно ги злепоставят. Настройват останалите срещу тях, докато ги заливат с лицемерни обяснения. 
Възрастните често казват: „С такива приятели, врагове не ти трябват“. Пословица, която детето едва ли разбира, но усеща и с кожата си злостните подигравки на „приятелите“, които често са маскирани зад доброжелателни съвети.

Ето съветите на Сайън Уитстън на страниците на Psychology Today, който опитва да помогне и да „спаси“ дъщеря си от злите езици на съученичките ѝ.

Родителите често се питат дали е разумно да се месят в отношенията между децата, защо техният син/дъщеря, който до скоро е бил любимец на всички, днес е в ъгъла и плаче, не е поканен на рождения ден, на който целия клас отива ...

Да се намесват ли или – не

Вариантите са два.
Едните стоят хладнокръвно на страни и чакат детето да се справи само със ситуацията, другия тип са родителите -въртолет, които още преди да се появи повод, са готови да се намесят. Истината е някъде по средата.
На практика нито едно дете не бива да се оставя само в конфликтна ситуация. То трябва да получи подкрепа от страна на възрастните.
Ето няколко неща, които те могат да направят. 

Научете го да разпознава агресивното и неприятно поведение

Един от проблемите на агресия, проявявана от деца, че няма как да бъде формулирана. Обикновено никой не обижда директно и открито. Просто съучениците днес са „пропуснали“ да поканят вашето детето на гости, после не са го включили в общите игри или са го „изключили“ от групата, която рита футбол.
Детето усеща силна обида, унижение, болка, затваря се в себе си.

Задача на възрастните е да му обяснят какво е другарско отношение. И, че приятелите не постъпват така.
Знанието е сила. Ако детето знае, какви чувства изпитва човек, когато е пренебрегнат, обиден, унижен, ще разпознае и това поведение. И ще има сила да се отдръпне от тези, които го карат да се чувства зле.

Ето какви ситуации може да опишете на детето си като недопустими:

- приятелите не го канят на рождени дни и гости, където всички останали са поканени

- обсъждат общи планове така, че той да ги чуе, но той не е част от тях

- подиграват му се и го дразнят

- не обръщат внимание на това, което казва

- заплашват го „Няма да ти бъда приятел, ако ти ...“

- обединяват се във фронт срещу него и настройват останалите

- обиждат го и му обясняват, че те просто се шегуват

Продължава на страницата на Новите родители