Повечето момичета от малки си мечтаят да бъдат булки, да срещнат принца от приказките на бял кон. Или пеша. Но да бъде галантен, красив, с чувство за хумор, нежен, внимателен, умен, интелигентен, добър, щедър, широко скроен и т.н. Списъкът е безкраен. Само че идеалният мъж не съществува.

Щастливки са онези, които са срещнали любовта на живота си.

Но ако си мислите, че са щастливки, защото мъжът до тях е идеален, грешите. Щастливки са, защото са успели да намерят баланса между любовта и страстта, защото са се научили да правят компромиси, защото умеят да подреждат приоритетите си и да си затварят очите за дребните недостатъци, а да се съсредоточат върху голямата картина.

Не бъркайте страстта с любов.

Ако има привличане, има и страст. Привличането е чисто и просто химия. В това няма нищо сложно. То просто се случва от само себе си. Ако усещате пеперудки в стомаха, ако се изпотяват дланите ви в присъствието на любимия, ако се впечатлявате от всеки най-малък негов жест, ако го намирате за полубог, то със сигурност сте влюбени. Това обаче съвсем не означава, че изпитвате любов. Това означава, че изпитвате страст.

Кога страстта си е отишла?

Рано или късно страстта ще отшуми. Ако е било само страст, това е моментът, в който започвате да виждате всеки дребен недостатък у половинката си като гигантски червен слон в стаята. Гласът му започва да ви дразни, навиците му ви се струват изнервящи, критикувате го, правите забележки за най-малките неща. Да, определено това вече не е страст, тя си е отишла безвъзвратно. Със сигурност никога не е било и любов.

Как да разберем дали сме влюбени в подходящия?

О, това почти никога не се случва. Най-често избираме партньори, които ще събуждат най-големите ни страхове. Причината е, че всички емоционални белези, които сме събрали в миналото, ще търсят начин да се покажат. Можем да направим извода, че партньорите ни ще имат доста сходни черти. Такива хора търсим несъзнателно. „Лошите“ момчета или такива, които са безкрайно далече от нас. Именно с тях ще изпитаме силна страст, особено в началния етап на връзката ни. Това всъщност, мили дами, са инстинктите ни. Подобни отношения ще лежат на първичните ни желания – именно тях можем да определим като „страст“. Подобно поведение е характерно за по-младите. Докато се „налудуваме“. Впоследствие разбираме, че е много по-важно мъжът да бъде добър, отговорен и внимателен, отколкото непредвидим, авантюристичен и да кара мотор.

Има ли пресечна точка между страстта и любовта?

Разбира се, че да. Когато обичаме някого, всичко, което той прави, ни изпълва с гордост и щастие. Искаме най-доброто за него, желаем му щастие, дори с цената на собственото си разочарование. Всеки момент става скъпоценен и важен. В любовта се чувстваме уверени, здраво стъпили на земята и най-вече–желани. Когато има любов, трябва да почувстваме спокойствие, уют в прегръдката на любимия. Когато има любов, не бива да се притесняваме, че е попаднала храна между зъбите ни, или сутрин сме рошави.

Остарява ли любовта?

Винаги идва момент, когато след първите месеци ставаме свидетели на известна скука. В началото сякаш кипим от енергия и сме склонен да правим всевъзможни неща с половинката си, а после се превръщаме в себе си отново. Това, което можем да ви посъветваме, е да бъдете жена. Поддържайте своята женственост, така както сте го правили в началото на връзката ви. Създавайте чувственост, защото по този начин излъчвате доверие. Хора, които се чувстват щастливи и удовлетворени, могат да открият истинския баланс между любовта и страстта. Не се старайте да се превръщате в чудесния партньор, който няма недостатъци, защото такъв не съществува – всички го знаем.

Да, любовта остарява, защото се променя. Но нека годините я направят още по-силна, топла и нежна. Позволете й да ви научи на повече търпение, на повече вслушване, на повече доброта. Оставете я да разцъфне доверчиво в сърцата ви. А ако се грижите правилно за нея, никога няма да увехне.

Автор: Цветелина Велчева