В унисон с лъмбър тренда, който превзема света, учени официално потвърдиха ползата от брадата за мъжкото здраве. Мъжете, които се бръснат редовно са три пъти по-изложени на опасност от инфекция с бактерията златист стафилокок, в сравнение с брадатите им събратя, гласи ново изследване, цитирано от Mashable

Изследванията са били проведени още през 2013 година в две лондонски болници, но резултатите от тях били огласени едва сега в медицинското издание Journal of Hospital Infection. Исследователите взели проби от микрофлората на 408 брадати и току-що избръснати мъже, медици. Така установили, че при бръснатите медици уязвимостта към бактериални инфекции включително и златист стафилокок, е три пъти по-висока в сравнение с брадатите им колеги. Златистият стафилокок е една от най-опасните бактерии, с висока резистентност към лечение с антибиотици, предизвикваща сепсис и вирусни пневмонии.

Като причина за тази разлика изследователите посочват микротравмите – малките порязвания на кожата при бръснене, които впоследствие се превръщат в „благоприятна среда” за колонии от бактерии. Има и още една теория по въпроса. Лекари от University College London направили анализ на различни образци от мъжки бради, като ги използвали за биологична среда за отглеждането на около 100 бвида бактерии. В процеса на експеримента учените забелязали, че „нещо убива бактериите”.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.