Бебетата прекарват около половината от времето в сън, но са в така наречената „лека фаза“ на сън. Тая се характеризира с бързи движения на очите, гримаси, потрепвания, конвулси.

Кои движения, жестове и пози на спящо бебе са естествени и кои трябва да бъдат сигнал за тревога за родителите, обяснява неврологът д-р Олга Бикова

Естествени и безобидни явления

През първите 9 месеца по време на сън бебетата могат ритмично да въртят глава. С напредване на възрастта те започват да се люлеят, подпирайки се на лакти и колене, или да се търкалят от едната страна на креватчето до другата. Най-често тези явления се наблюдават на етапа на заспиване и продължават известно време, след като бебето вече е заспало. Не се притеснявайте, тези движения му помагат да се успокои.

Не се страхувайте, ако докато заспива, то рязко потръпва или, ако по време на сън, скърца със зъби. Потрепването, като правило, показва, че малкият е бил преуморен през деня, а скърцането със зъби сигнализира за повишената му тревожност.

Единичните внезапни потрепвания и промяната в позата за сън могат да бъдат свързани с реакция на звуци или с фазите на съня и със сънищата.

Странни пози, спане с полузатворени очи или с отворена уста, ако не се комбинират с нещо друго необичайно (например спане с отворена уста и хъркане) - всичко това може просто да е индивидуална особеност на детето.

Предупредителни знаци

Има и движения, които трябва да са сигнал за внимание за родителите. Говорим за болезнени мускулни контракции, които събуждат детето, след което то дълго време не може да заспи. Направете видео и покажете записа на невролог. Ако е необходимо, той ще препоръча преглед.
Може да се наложи да се направят допълнителни изследвания: проверка на електрическата активност на мозъка и сърдечния мускул, както поотделно (електроенцефалограма и електрокардиограма), така и в комбинация с оценка на дихателната функция и мускулната активност по време на сън (полисомнография).

Спокойствие и само спокойствие

- За да може бебето да спи спокойно, е необходимо от ранна възраст да спазвате определен режим и да установите ритуали за лягане.

- Слагайте бебето да спи и го събуждайте приблизително по едно и също време. Заспивайки, то трябва да почувства, че всичко е тихо и спокойно наоколо. Вечерните разходки, къпането, релаксиращите масажи също допринасят много за здравия сън.

- През деня избягвайте физическото и емоционалното пренапрежение на детето.

- Опитайте се да проветрявате стаята по-често – чистият въздух ще помогне на детето да се успокои и да спи по-добре.

Продължава на страницата на Новите родители