Музиката променя психологическото състояние и в зависимост от подбора й, може да ни накара да се чувстваме по-силни, уверени и могъщи, съобщава в новия си брой сп. Social Psychological and Personality Science. Не случайно спортистите слушат определена музика в съблекалните преди излизане на терена. Тя ги настройва за победа, твърдят американски учени.

Денис Сю и колегите му от Северозападния университет са първите, опитали се да открият връзката между музиката и персоналното усещане за сила. Учените помолили участници в тяхното изследване да оценят 31 композиции, разчленени на 30-секундни фрагменти. Най-силни хората се чувствали след прослушване на We Will Rock You на  Queen и Get Ready for This на  2 Unlimited. А най-разпускащо им действали Because We Can на Fatboy Slim и Who Let the Dogs Out? — Baha Men.

След това с помощта на редица експерименти, учените оценили въздействието на музиката върху три, общопризнати индикатора на чувството за могъщество: абстрактното мислене, усещането за контрол над събитията и желанието да стартираш първи в съревнование. Оказало се, че „мощната” музика засилва не само субективното усещане за могъщество, но и изброените три психологически черти, които го съпътстват.

Този ефект, установили медиците, се дължи най-вече на ниските честоти в композициите. „Басовите” звуци и гласове в долния регистър в масовата култура устойчиво са свързани с представата за сила и власт.

Но вдъхновяващото въздействие на музиката е свързано не само с устойчиви асоциации, а и със заразителния си ефект – когато хората слушат музикален фрагмент, изразяващ определена емоция, започват да я изпитват, казват те.

Източник: Мениджър Нюз