"Всеки родител иска да отгледа щастливо дете, всеки се старае да го образова - да развива умствената му интелигентност. Силно вярвам и че емоционалната интелигентност е много необходима за щастлив живот. А децата "учат" най-добре през играта, забавлението, творчеството и свързването с другите, особено с родителите.

Затова арт терапията е чудесен начин да опознаем вътрешния свят на своето дете, както и то нашия", казва Симона Игнатова - арт терапевт и родител.

Тя е на 47 майка на две деца – момиче на 23 години и момче на 9 г. По образование Игнатова е инженер биотехнолог, обича изкуството и се занимава с всичко, свързано със себепознание и личностно развитие, следвайки интуицията си.

„Изучавала съм образователен коучинг, работа с ненасилствена комуникация, емпатично общуване, „Трениране на успешни родители“... Миналата пролет завърших обучението си по арт терапия - поредна частица от пъзела, която открих в своите търсения. И в края на обучението си избрах да проведа практическата си работа в Софийски затвор.

Дотогава там не е била провеждана такава терапевтична дейност. А затворът е място, където т. нар. „човешка сянка“ се проявява с пълна сила. И така, без практическа опитност, но с голямо желание и доверие в силата на арт терапията, започнах работа с лишени от свобода.

За два месеца се убедих, че тази терапия деликатно, но в дълбочина достига до уникалността и красотата на човешката душа и ѝ помага да се разкрие, дава ценна възможност за свързване с личните ресурси и с другите, помага да се погледне дадена житейска ситуация от различен ъгъл.“

След това Симона започва да води курс по емоционална интелигентност чрез арт терапия за деца и родители. Поканена е от Весела Божкова и Владимир Велин, създатели на Шинчоку Доджо – място за цялостно личностно развитие към Сдружение „Шинчоку“.

„Верни на главната цел на сдружението – да развива (наименованието произлиза от японската дума Шин чоку – развитие, прогрес) те виждат всяка дисциплина, която организират, като средство за развитие – на тялото, на духа, на ума", обяснява Симона Игнатова.

И разкрива връзката между емоционалната интелигентност и арт терапията или защо е важно да разпознаваме чувствата си.

Вижте още на Новите родители.