Археолози започнаха проучванията на единствената могила, който е разположена в рамките на съвременния град Пловдив. "Голямата могила" се намира до Отоплителна централа "Юг" и за втора година там работи екип от Регионалния археологически музей, предава БНР. Ръководител на разкопките е археологът Любомир Мерджанов, негов заместник е Мария Драганова. На обекта са също студенти, помощник - археолози и работници, които разчистват пръстта от върха на могилата.

Финансирането на проучванията е за 160 000 лева, сума гласувана за археология от бюджета на община Пловдив. Археолозите ще слязат до гробното съоръжение в центъра на могилата до края на август, с възможност да се продължат работата си и през септември.

Учените смятат, че на това място е бил разположен римски могилен некропол, наречен "Гъстите могили", където те са били около 100. Оцелялата могилата е най-голямата, с височина 15 метра. Предполага се, че некрополът в центъра, от I-III век е свързан с тракийската аристокрация във Филипопол.

 „Първият етап на проучванията беше през 2021 г., като на върха бяха разкрити останки от средновековен комплекс, от XII-XIII век. Останки от малка църква с полихромна стенопис и некропол от 17 гроба. Тази година ще бъде последна и проучванията целят да навлязат в дълбочина към централната част на могилата, където очакваме да е разположено тракийско погребение. Надяваме се иманярския тунел (правен през 90-те години на XX век), който засякохме миналата година да не е стигнал до гробното съоръжение, датирано от I до края на III век.”, каза Любомир Мерджанов.

През 2021 година са открити два оловни печата от Средновековието, голямо количество керамика, бронзови монети и дори закопчалки за книги, всички средновековни структури на върха на могилата се отнесат към периода XI-XIII вeк.