Археолози откриха военен кораб, който е потънал край Стокхолм през 17-и век, предадоха ДПА и АФП.

Находката е описана като уникална в световен мащаб, съобщиха от Музея на корабокрушенията "Врак".

Останките са от "Еплет", пуснат на вода през 1629 г. Това е корабът-сестра на ветроходния "Васа", който има собствен музей в Стокхолм.

"Васа" потъва по време на първото си плаване през 1628 г. Останките му са намерени в пристанището на Стокхолм в средата на миналия век.

"Еплет", построен от същия корабостроител, умишлено е потопен повече от 30 години след пускането си на вода. Това е част от стратегията за морската защита на града, целяща да бъде блокиран достъпа до населеното място. 

От музея разказаха през 2021 г., че са се натъкнали останки от корабокрушение. Части от борда на плавателния съд са паднали на дъното на морето, но корпусът е запазен до долна оръжейна палуба. Намерени са доказателства, че находките са от военен кораб с две палуби за оръдия, пише БТА. "Пулсът ни се ускори, когато видяхме колко подобни са останките на тези от "Васа", казва Джим Хансон, морски археолог в музея "Врак". "И конструкцията, и големите размери изглеждаха много познати".

Специалистите извършват второ, по-задълбочено проучване в началото на 2022 г., като откриват детайли от плавателния съд, които досега са били наблюдавани само при "Васа".

"Еплет" е друга ключова част от пъзела в развитието на шведското корабостроене, се казва още в разпространеното от музея в Стокхолм съобщение.