Александровска болница върна дарението, направено от компанията „Уолтопия“ от 222 000 лв., предаде "24 часа". Причината? Болницата няма как да гарантира предимство на служителите на фирмата.

Парите трябваше да се използват за закупуването на обдишващи препарати, които да помогнат на пациенти в тежко състояние заради новия коронавирус, който в момента върлува в страната.

За съжаление, оказва се, че „Уолтопия“ е поставила едно доста специфично условие – устройствата да бъдат ползвани с предимство от служителите на компанията, съобщават от Александровска болница.

В случай че даден лекар предпочете даден пациент пред най-силно нуждаещия се, той ще наруши Хипократовата клетва. Ето защо Александровска болница отказа дарението.

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е - заяви Костадин Ангелов, директорът на болницата в своя профил във Facebook. - Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага. Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!"

Ивайло Пенчев, собственикът на „Уолтопия“, защити укоримото от морална гледна точка условие, което предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, по следния начин:

Цялата ситуация около Александровска болница и "Уолтопия" предизвиква асоциации с друга новина от последните няколко дни.

Оказва се, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитвал да привлече германски учени, работещи върху ваксина срещу коронавирус, за да гарантира ексклузивни права на САЩ върху работата им. Това бе съобщено първо от германския вестник Welt am Sonntag, след което бе потвърдено и пред други медии от представители на германските власти.

Според материала на Welt am Sonntag Тръмп е предложил „големи суми пари“, за да убеди германската компания CureVac да премести дейността си в Съединените щати, което е принудило германското правителство да започне да прави контра-оферти, за да блокира потенциалното изкупуване. В момента фирмата работи по лечение за коронавирус съвместно с държавния Институт за ваксини и биомедицински лекарства Пол Ерлих, който е подчинен на германското здравно министерство.

След публикуването на статията CureVac излезе с официални изявление, в което отрича „слуховете за придобиване“. Биотехнологичната компания заявява, че поддържа връзки с много организации и правителства по света, но „се въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейната технология.“ Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел също заяви в своя Twitter, че публикацията на Welt не отговаря на истината. „Тази история е изключително пресилена… Ние ще продължаваме да водим разговори с всяка компания, която твърди, че е способна да помогне. Всякакво решение, което бъде намерено, ще бъде споделено със света“, уверява той.

Говорителката на германското Министерство на здравеопазването обаче е потвърдила пред Reuters информацията на Welt. „Германското правителство е силно заинтересовано да подсигури, че в Германия и Европа също се разработват ваксини и активни вещества срещу новия коронавирус. В тази връзка държавата води интензивни разговори с компанията CureVac“.

За финал... Да си припомним Хипократовата клетва в превод от старогръцки:

Кълна се в Аполон - лечителя и в Асклепий, в Хигия и Панацея, и нека свидетели ми бъдат всички богове и богини, че доколкото ми стигат сили и разум, ще спазвам настоящата си клетва, скрепена с моя подпис.

Учителят, обучил ме в лечебното изкуство, ще имам за свой родител, като на драго сърце ще споделям с него и ще осигурявам необходимото за прехраната или работата му. А неговите потомци ще са ми като родни братя и ако желаят да изучат това изкуство, аз ще им го предам безплатно и без да им искам разписка за дължимата сума.

Ще наставлявам писмено и устно и чрез всички останали форми на обучение единствено своите деца, децата на своя учител, както и учениците, заклели се по лекарския обичай - никой друг.


Ръкопис от 12. век от Византия на клетвата, подредена във формата на кръст. Източник: Wikimedia Commons

Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко вредно и опасно.

Не ще се поддам на ничия молба да поднеса някому смъртоносно питие, нито пък аз сам ще реша да сторя такова подобно нещо.

Също така не ще дам на жена песар за унищожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление.

Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на опитните в тази област.

В който и дом да вляза, ще влизам, за да помогна на болните, ще стоя далеч от всяко подозрение за умишлено нанесена вреда и за подкуп, а най-вече от любовни увлечения по жени или мъже, били те свободни или роби.

Това, което видя или чуя из личния живот на хората, когато лекувам или дори когато изобщо не се занимавам с лечебна дейност, и което в никакъв случай не бива да става публично достояние, ще премълча, считайки го за тайна.

И ако благословейно спазвам тази клетва и не допускам непристойни деяния, то нека винаги се радвам на щастлив живот, обграден с всеобща почит, и нека получа преобилен плод от своето изкуство. А ако я престъпя и опозоря, да ме сполети обратното.

Заклех се!