Всеки, който е прекарал безсънна лятна нощ в гонене на комари или летен ден в неистово чесане на ухапаните места, знае: комарите изнервят! Ново изследване показва, че излъчваните от хората миризми са част от проблема. Във всеки случай определени миризми. За да установят кои от тях привличат най-вече хвъркатите гадинки, учените от Училището за обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг“ в африканската държава Замбия построили арена за комари с големината на футболен стадион, в която различни хора да изпускат едновременно специфичните си телесни миризми. Резултатът бил еднозначен: комарите намират за най-привлекателна интензивната миризма на сирене, а за най-отблъскваща – на евкалиптол.

Всеизвестно е, че комарите са преносители на смъртоносни болести. Следователно миризмата, която ги прогонва, може да бъде животоспасяваща. В най-добрия случай на мястото на ухапването остава сърбящо червено петно, а в най-лошия изходът може да бъде фатален. Една от най-опасните болести, пренасяни чрез комари, е маларията. Благодарение на новите проучвания сега се знае кои миризми привличат тези насекоми най-силно, защо някои хора са по-податливи на ухапване и как могат да го предотвратят. Тези знания са най-необходими и полезни за пределите на Африка, където голям брой хора се разболяват от малария и умират.  

Експериментът протекъл по следния начин: Гигантска клетка била оборудвана с един вид бюфет с човешки миризми, нещо като жив „въпросник с множествен отговор“. След като все повече и повече участници – защитени с мрежа против комари – излъчвали едновременно миризмите си, учените установили, че ароматът на сирене привлича гадинките най-силно. Като един от факторите, задето комарите „предпочитат“ определени хора, била идентифицирана въглеродната киселина. Маслената киселина, съединение, съдържащо се в най-миризливите сортове сирена като Лимбургер и произвеждано върху човешката кожа от бактерии, също действа особено привлекателно на комарите. Тази миризма обикновено не се долавя от хората, а само от изостреното обоняние на летящите хапещи насекоми.  

Според изследването комарите най-много мразят миризмата на химикала евкалиптол – основна съставка на етеричното евкалиптово масло, която се добива от листата на евкалипта. Изводът е, че комарите хапят по-рядко хора, които излъчват този аромат. Субстанцията, срещана обикновено в растенията, може да се поеме от човека чрез храната, съобщават учените. Но тъй като евкалиптолът се съдържа и в козметичните препарати, защитата от комари може да се създаде изкуствено и да се приложи за превенция на малария. В близко бъдеще екипът учени ще проведе допълнителни изследвания, за да постигне още по-солидни и обосновани резултати. Намерението им е на базата на построената конструкция да тестват едновременно 100-120 души в Замбия.