Житейските уроци се научават по трудния начин. Колкото и да ни предупреждава някой, докато сами не се опарим, трудно приемаме чуждата гледна точка. Понякога сме непоправими оптимисти и вярваме в доброто у другите, докато не се разочароваме. И затова боли толкова силно.

Ето трите основни стълба на осъзнатото поведение и осъзнатия път към вътрешния баланс:

1. Имай предвид, че невинаги ще получиш обяснението, което смяташ, че заслужаваш; че невинаги нещата ще се развият по начина, по който очакваш; че невинаги ще бъдеш оценен така, както заслужаваш; че невинаги хората ще се държат с теб така, както смяташ, че е правилно.

2. Имай предвид, че понякога просто се налага да приемеш нещата такива, каквито са, и да продължиш напред. Разбери, че не всичко върви по твоя план, ще трябва да се учиш в крачка, защото животът си има свои планове. Невинаги можеш да предвидиш утрешния ден, невинаги си способен да промениш онова, което те е наранило. Приеми фактите и се научи да живееш с тях.

3. Имай предвид, че наистина всичко на този свят се случва поради някаква причина. Може би няма да го разбереш днес, може би не виждаш никакъв смисъл в това. Но приеми Вселената като мозайка, като пъзел, в който всяка случка си има своето точно място и просто трябва да го заеме. Важното е да подредите пъзела и да вземете своите поуки, да не таите у себе си чувство на разочарование, обида, гняв. За всяко нещо има причина на този свят.

Автор: Цветелина Велчева