Хората, които познават себе си, които знаят какво искат от живота, обикновено успяват да превърнат живота си в радост. Те уважават себе си и се отличават с някои характерни качества:

1. Изглеждат така, както искат.

Самоосъзнатите, смели и независими личности се открояват и веднага привличат вниманието, като печелят уважение дори само с външния си вид, който е като тяхна визитка. Външният им вид сочи, че те не се интересуват от мнението на околните и техните предразсъдъци.

2. Мислят за своя душевен и психически комфорт.

Ако нещо не е по вкуса на дръзките личности, те веднага го заявяват при първа възможност. Такива личности няма да търпят дискомфорт и нямат намерение да правят компромиси със себе си.

3. Умеят да казват „не".

Независимите личности никога не поставят чуждите интереси пред своите. Не се страхуват да отказват и не отстъпват от принципите си.

4. Не се борят за чуждото внимание.

Не се състезават с никого. Не се интересуват от чуждото мнение и не са готови да печелят симпатизанти и приятели на всяка цена. Предпочитат хората да ги следват и да търсят приятелството им, вместо обратното.

5. Правят онова, което им носи удоволствие.

Не се съобразяват с чуждите желания. Знаят, че живеят един живот и правят онова, което им доставя удоволствие и радост. Не се примиряват с омразна работа, с половинчати приятелства и посредствени партньори.

6. Не жертват нищо в името на кариерата или другите хора.

Животът трябва да бъде източник на удоволствие, а не на компромиси и постоянни пререкания.

7. Не си търсят оправдания.

Ако забравят уговорка или закъснеят за среща, те просто се извиняват. Не се опитват да носят от девет кладенеца вода.

8. Не се измъчват от чувство на вина или срам.

Критиката на другите хора не може да ги обиди, за тях това не е нищо повече от приятелски съвет. Такива хора са отворени за експерименти и всеки ден е ново предизвикателство за тях.

9. Те се грижат за себе си.

Поставят себе си на първо място. Живеят на бавни обороти - без преумора, тренировки или диети до изтощение.

10. Не си поставят неизпълними цели.

Такива хора живеят за мига. Те вярват, че имат всичко, и „живеят за мига“, днес и сега, а не се хранят с амбиции.