Израелска социоложка публикува изповедта на жени, които съжаляват, че са станали майки. Дебатът, който започна преди време, взриви Германия, съобщава сайтът famili.fr.

Орна Донат – израелска социоложка, специалист по женско здраве от университета „Бен Гурион“, публикува изследване под заглавие: Regretting Motherhood: A sociopolitical analysis (Съжалявам за майчинството: социоополитически анализ)

В своето проучване изследователката разговаря с 23 майки, пет от които вече са станали баби. Всички те имат едно или две деца... за което истински съжаляват.
Орна Донат определя чувствата им като „съжаление“ въз основа на 2 ключови въпроса: „Ако можете да върнете времето с целия опит и знания, които имате днес, ще искате ли отново да забременеете?“ и „Според вас предимствата на майчинството ли са повече или неудобствата?“

23-те отговора и на двата въпроса са: „Категорично – не“.

Обсъждането в Израел приключи за около месец. Година и половина след публикацията обаче дебатът се разгаря с пълна сила – този път в Германия. И предизвиква буря, която още не е стихнала.

Защо в Германия

Защото там жените, след като родят, прекъсват кариерата си поне за 1 година, а още по-често за три.
Според последните данни на Федералното бюро по статистика 95% от младите майки вземат отпуска и тя е повече от 12 месеца. А разпределението на задълженията в семейството на мъжки и женски е по модел от миналото.

Жената остава натоварена с домакинските и с майчински задължения. Това ограничава възможностите ѝ за социален живот, лишава я от по-добри приходи и от професионално израстване.

95 % от германците са на мнение, че до 3-годишна възраст детето трябва да се гледа от майка си вкъщи. А да имаш дете – това на практика означава да пожертваш професионалната си кариера и в голяма степен и личния си живот. Това са част от причините германските жени да не искат деца, коментира Барбара Винкен пред Франс прес.

„Повече от една трета от висшистките остават без деца, и това се наблюдава като тенденция в цяла Европа.

Радостта да имаш дете в общество, което очаква всичко от жената, и в което майките разчитат единствено на себе си, е наистина под въпрос“, коментира тя.

Германия е сред страните с най-малко деца на човек от населението и с най-ниска раждаемост в Европа и в Европейския съюз.