Едно от най-мъчителните чувства е разкаянието, съжалението, съзнанието, че сте пропуснали нещо или пък сте го изгубили безвъзвратно. Пропуснатите възможности, отлетялото безпаметно време – това са истинските тежести, които понякога не можем да преодолеем.

Това са нещата, за които със сигурност ще съжалявате след години. Затова се замислете днес – има ли смисъл, струва ли си:

1. За пропуснатото време с любимите хора.

Работа, работа и пак работа. А децата растат. Мамо, може ли да останеш да си поиграеш с мен? Не, имам работа. Мамо, може ли да ми прочетеш приказка? Не, много е късно, изморена съм, утре съм на работа. Колко пъти сте казвали нещо подобно? А колко бързо растат децата? Дали ще искат да им четете приказка, когато станат на 15, на 20?

2. За слабостта, че сте били зависими от чуждото мнение.

Мислите си, че на някого истински му пука за вас освен семейството и близките? Не. Дълбока лъжа. Малко са дори приятелите, които истински се интересуват от вас. Не става дума за споделяне на сладки приказки на чаша вино или следобедно кафе. Представете си истински да разчитате на някого и той да разчита на вас като на близък човек, който няма да предаде и няма да бъде предаден. Не робувайте на чуждото мнение. Не правете компромиси със съвестта си и принципите си, защото се чувствате виновни или длъжни да отговорите на нечии очаквания. Не дължите нищо на никого и не плащате данък обществено мнение.

3. Не сте пътували достатъчно.

Все отлагате пътуването до любимата си дестинация. Има време, догодина. Няма време. Направете го сега. Спрете, поемете си въздух и живейте живота си. Кога бяхте на 20, сега сте на 40… Кога ще пътувате – на старини ли? Пътувайте, яжте сладолед, разхождайте се, спете под открито небе, танцувайте.

4. Да се задоволяваш с работа, която не харесваш.

Задайте си въпроса защо работите това, което работите, ако не го харесвате. Заради отличното заплащане? Заради страховете, че няма да намерите нищо по-добро? Струва ли си да се чувствате непълноценни и нещастни, ако не харесвате това, което правите? Осмелете се да проявите самочувствие и да повярвате в себе си. Направете поне опит да се занимавате с това, което ви носи удовлетворение. Иначе няма да може да си простите.

5. За нездравословния начин на живот.

Ако преяждате и редовно се храните нездравословно, ако поддържате вредни навици, след години тялото ще ви отмъсти. Но ще бъде вече късно да влезете във форма и да възстановите здравето си отпреди 10 години например. Амортизираното тяло и изтезаваният с вредни храни и вредни навици организъм ще поиска своето.

Цветелина Велчева