Ако сега ви кажа „Не мислете за шоколадова торта“, за какво ще помислите? Не само образът на сладкиша ще изплува в главата ви, а някои с повече въображение със сигурност ще усетят познатия вкус върху небцето си. Толкова силно е човешкото въображение.

Хората обикновено се стремят да потиснат мислите и чувствата, които ги изкушават към нездравословно поведение. Ако искаме да отслабнем, се опитваме да не мислим за храна, когато сме стресирани, се мъчим да потиснем тревогата и т. н. Но потискането на мислите е трудно и често има неприятни последици. Неотдавнашно изследване подбира група студенти, които пушат поне по половин кутия цигари на ден и ги кара да броят по колко цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.

През втората седмица някои от студентите били помолени да потиснат мислите си за пушене. През тази седмица те действително са пушили по-малко от останалите. За сметка на това, равнището им на стрес се покачило драстично. През третата седмица на изследването, когато от студентите вече не се изисквало да потискат мислите си за пушене, те пушели значително повече цигари от другата група.

И така, какъв е най-добрият начин да се справите с нежеланите мисли, така че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите предлагат следните решения:

Не се стремете да потискате мислите.

Вместо това: