Ако действате по този начин ще подобрите връзката си

12 януари 2018 г., 17:10
707

Снимка: Shutterstock 

Хора, които правят жертви във връзката си, защото ги искат, са по-удовлетворени от нея, откри ново изследване. Онези пък, които правят жертви, защото са принудени, се чувстват значително по-неудовлетворени, сочат резултатите. Тази разлика може да помогне да се обясни защо някои връзки работят, а някои съвсем не.

Често двойките изглеждат отвън така, сякаш работят заедно, но реалността под повърхността е съвсем различна. Д-р Хедър Патрик, водещата авторка на изследването, обяснява: “Важно е да се разбере кое е това, което превръща положителните връзки в положителни и кои са онези фактори, които могат да подкопаят този процес”.

Резултатите са дошли след проучване на 266 мъже и жени, които са документирали своите и тези на партньорите си поведения, които са били в полза на връзката. Периодът, в които те са водили своите дневници, е бил две седмици. Специалният фокус на учените е бил върху всички жертви, които са направени от искрена загриженост за другия човек, и не от егоистични подбуди или от някаква принуда или неискреност..

Партньорите, които са проявили повече от неегоистичните поведения, които са довели и до положителни ефекти, са били водени само и единствено от причината да желаят да се усетят по-близо до своята половинка. В почти 100% от случаите те наистина са постигнали очаквания резултат и са се почувствали по-отдадени във връзката, по-пълноценно участващи в нея и по-пълноценно изграждащи я. Като цяло те са се усетили и много по-удовлетворени от останалите участници в изследването, които са записали в дневниците поведения, които са били плод на преценена принуда, а не на свободно и чисто желание.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари