Трудно е човек да приеме тежката мисъл, че е станал непродуктивен. И че с живота си в момента не допринася сериозно за нищо. Но не е невъзможно, пише "МениджърНюз".

Нещата могат да се променят с една първа стъпка – като осъзнаем и признаем пред себе си, че да сме неефективни е въпрос на е личен избор.

Това смята блогърът Марк. Той изброява 9-те основни проблема и оправдания на неефективните хора. Ето кои са:

1.”Не знам какво искам”. Разберете какви са истинските ви емоции, мечти и желания, съветва Марк. Когато го сторите ще се озовете в истинска градина на изобилието, пълна с възможности и шансове. Яснотата за истинските ни желания е освобождаваща, защото с нея спираме да се доказваме на всички, включително и на себе си.

2.”Мога да го оставя за по-късно.” Без план за действие оставаме там, където сме. Време е да предприемете нещо. Иначе попадате в състояние на самообвинения.

3.”Твърде много работа е необходима.” Животът невинаги е лек. Като изчакваме положението да се улесни от само себе си, обикновено то се усложнява повече.

4.”Нямам сили и за това”. Изправете се пред обстоятелствата и направете нещо по въпроса. Ще откриете, че те не са наполовина толкова трудни за справяне, колкото сте си мислили.

5.”Връзката ми с някой друг ще разреши проблема.” Най-силната връзка, с която изобщо ще разполагате, е тази със себе си. Ако не я поправите и вие самите не се чувствате същински добре като себе си, няма да успеете да изградите лечебни отношения и промяна чрез контакта си с никой друг.

6.”Никога няма да простя това!” А трябва. Не е нужно да бъдете приятел с този човек. Не е нужно да прекарвате време с него отново. Но трябва да му простите, защото така носите със себе си тежък товар, който ви пречи да се издигнете и да полетите.

7.”Новите пътища и изживявания са твърде рисковани лично за мен.” Пожелайте да усетите страх и ще израснете. Ще се почувствате смислено.

8.”Да започнеш отначало не е за мен, независимо какви са обстоятелствата.” Никога не е късно да изградим нов живот. Важното е да сме живи.

9.”Нещастието ми сега ще създаде щастие в бъдеще.”  Може би вярвате, че ще получите точно толкова голяма доза справедливост и радост, колкото е лошото в момента, но няма такава гаранция. Не изчаквайте. Започнете да се усмихвате веднага. Всеки ден на очакване на по-добри времена е загубен. Да бъдещ щастлив означава да живееш истински и да действаш сега.

От marcandangel.com