Съществуват много популярни „народни“ методи да узнаем момче или момиче ще се роди, но нито един не е сигурен на 100 процента. Което не пречи на майки, баби и роднини да умуват над шансовете един от двата варианта да надделее. Ето някои често срещани начини, чиято достоверност е проверена от различни учени:

Честотата на сърдечните съкращения

Още на първата планирана процедура ултразвук лекарят може да направи доплерография и да долови честотата на сърдечните съкращения на плода. Нормата е 120-160 удара в минута. Ако се доверите на популярния мит, честотата на сърдечните съкращения под 140 удара в минута говори за това, че жената е бременна с момче. А ако е повече – с момиче. В това преди време са вярвали и много лекари.

През 2006 г. учени от Държавния университета „Райт“ в Охайо (САЩ) са анализирали резултатите от ултразвук на стотици бъдещи майки. След това, когато жените родили момчета, се оказало, че средната честота на сърдечни съкращения на момченцата преди раждането била 154,9 удара в минута, а на момиченцата - 151, 7. Показателите се различават малко, но тази разлика няма статистическо значение. Изследванието доказало, че полът на бебето не зависи от това според данните за първия и втория триместър.

Китайски лунен календар

В стари времена въпросът какво ще се роди бил особено важен за монарсите, защото за продължаване на династията бил нужен син. Според легендата, един от древните китайски императори накарал лекари да съставят особен лунен календар. Той помагал да се определи кога трябва да се зачене, за да се роди момче или момиче. В продължение на столетия тази таблица можели да използват само короновани особи, а днес тя е на разположение в интернет за всички желаещи.

Китайският лунен календар представлява своеборзна таблица, в която по хоризонтала са отбелязани месеците, а по вертикала – възрастта на жената. Трябва да намерите пресечната точка на своята възраст с месеца, в който искате да се роди бебето, и обозначението на съответствието - момче или момиче.

В тази таблица няма логика, нито някаква научна база, но все пак канадски изследователи решили да проверят колко е достоверна.

Те събрали група бременни и опитали да предскажат пола на децата, според метода на китайските императори. Отдало им се да отгатнат едва в половината случаи. Така че този метод за определяне на пола е нещо като хвърлянето на ези-тура.

Формата на корема

Какво значи, ако бременната има „остър“ корем, изпъкнал силно напред? Или коремът ѝ е незабележим, ако се гледа отзад? Има форма на баскетболна топка? Много „експерти“ ще ви уведомят „със сигурност“, че ще родите момче.

Коремът, в който се намира момиченце, има по-плавни контури, казват те.

Още един „признак“, че очаквате момче, е ниското разположение на корема. Но в действителност на размера и формата на корема влияят различни фактори: количеството околоплодни води, размерът и положението на плода, телосложението на бъдещата майка. Но полът на бъдещото дете не може да се определи точно според тях, пък и невинаги е съвсем разбираемо къде е границата между „баскетболна топка“ и „закръглен“ корем, така че това гадание е абсолютно субективно.