Без значение дали сте готови да научите какво ще бъде вашето дете сега или пък искате да чакате до момента, в който раждането ще настъпи, по време на самата бременност не e изключено да имате известни подозрения относно пола на бебето. Те могат да бъдат породени както от вас и вашите чувства, така и от съветите на семейство и приятели.

Често обаче тези твърдения са подвеждащи и се случва точно обратното.

Наистина ли е важно да знаем какво ще бъде бебето

Това обикновено е първият въпрос, който бъдещите родители си задават, щом разберат радостната новина. Все повече млади майки и бащи днес научават бързо пола на детето си благодарение на най-новите технологии в медицината. До петия месец, около 18 или 19 седмица от бременността, ехографският преглед може да покаже пола на нероденото дете с около 95 процента точност, твърдят специалистите. Обикновено те провеждат прегледите с ултразвук, за да проследят общото здравословно състояние на плода, но за родителите полът също е от огромно значение.

„Естествено, че най-значимото е детето да расте здраво и щастливо, но любопитството относно какво ще бъде то е заложено в човешката природа“, смята репродуктивният ендокринолог д-р Даниел Потър.

През цялата човешка история полът остава приоритет. Всички знаем, че през годините той е бил определящ за индивида, тъй като е обвързан с възможностите и привилегиите, които ще има през целия си живот. В миналото в много общества е било трагично, ако бебето не е било момче, а когато са се раждали момичета те са били убивани. За щастие в наши дни полът не е на живот и смърт.

Тайната на разкриването

Все по-често любопитството, практичността и спокойствието често надделяват над изненадата. Повечето мъже и жени, на които им предстои да станат родители за първи път, предпочитат да узнаят колкото се може по-рано, по този начин те се чувстват една идея по-спокойни.

Тези пък, които чакат вече второто си дете, някак си издържат повече на напрежението. При тях по-големите братя и сестри обикновено са тези, които са по-любопитни относно пола.

Не всички родители обаче, дори и тези, които нямат опит, искат да научат толкова бързо какво ще бъде детето им. „Очакването на изненадата и неяснотата за пола ми помогнаха да преживея последните, дълги седмици от бременността си“, споделя майка от Ню Йорк.

Случва се да искате да разберете, но партньорът ви да не желае. Тогава съществува и практиката „Не питай, не казвай“. Лекарят записва пола на листче и го запечатва в плик. Двойката се съгласява, че ако някой от тях е до такава степен любопитен, той или тя може да надникне, но да не споделя с другия, който не иска да узнае.

Справяне с разочарованието

Нормално е да се чувствате разочаровани, ако разберете, че бебето ще бъде противоположния пол на очаквания от вас. Тези чувства не трябва да бъдат потискани, хубаво е да говорите открито за тях с партньора си или с близките до вас хора. „Преструвайки се, че не сте разстроени, негативните чувства кипят и може да засили тъгата“, казва д-р Сара Розенкуист.

Тези емоции ще бъдат временен период, през който просто трябва да преминете. Въпреки всичко, това не означава, че няма да обичате силно детето, само защото не е от мечтания от вас пол.

Продължавана страницата на Новите родители