Егоист е обидна дума, но и да пренебрегваш постоянно себе си от срам или неудобство също не заслужава потупване по рамото. Трябва да се научите да се цените и обичате повече, като откриете златната среда в поведението си. Съществуват обаче някои неща, които вероятно ви карат да се чувствате виновни, а не трябва.

1. Ако изразявате недоволството си.

Лошата прическа, която ви е направил фризьорът, пресолената супа в ресторанта, обърканата поръчка по интернет – всичко това са причини да изразите недоволството си, без да изпитвате угризение. Не само е важно да покажете, че сте разочаровани, но също така поискайте компенсация за причиненото неудобство.

2. Ако понякога не правите нищо.

Ако сте свършили по-рано със задачите си в сравнение със своите колеги, не се чувствайте неудобно, че те работят неуморно, а вие не. Може би работите по-бързо, може би сте работили по-съсредоточено – каквато и да е причината, вашата работа е свършена и заслужавате почивка.

3. Ако отказвате да клюкарствате.

Клюките в офиса са сякаш естествена част от работната среда. А понякога и на маса с приятели. Ако не ви е приятно да говорите зад гърба на някого, просто не го правете. Най-вероятно околните ще схванат намека и ще сменят темата.

4. Ако делите личния от професионалния си живот.

Със сигурност имате колега, която или който много обича да си пъха носа в личния ви живот, задава ви всякакви неудобни въпроси, споделя с вас прекалено лични неща. Ако това ви е неприятно, отбягвайте компанията й/му или просто заявете, че подобни разговори не са ви приятни. Най-вероятно ще ви обсъждат няколко дни, но после ще си спечелите уважението им.

5. Ако настоявате да си заемете мястото.

Със сигурност ви се е случвало в самолет, влак или на концерт някой да се е настанил на вашето място. Не се срамувайте да си потърсите правата. Не носите отговорност за чуждите грешки.

6. Ако поискате повишение.

Освободете се от синдрома на подчинение и страхопочитание пред началника. Ако вие сте ценен кадър за фирмата, ако вие работите повече от трудовата ви характеристика, ако сте много по-усърдни и отдадени на задълженията си от колегите ви, то вие заслужавате повишение. Странното не е, че го искате, а че досега не са ви го предложили.

7. Ако не искате да сте рамото, на което да плачат.

Ако сте си създали имидж на добър слушател, силно състрадателен човек, който е готов да поеме душевните болки на другите, трябва да поставите някакви граници. Както се казва, не сте „кошче за душевни отпадъци”. Не спирайте да се интересувате от другите, но се научете да отказвате.

8. Ако правите нещо за себе си.

Това е направо задължително. Не се чувствайте виновни, че имате нужда да поспите понякога в неделя следобед, докато половинката ви чисти например. Когато усетите, че прагът на издръжливостта ви е преминат, направете нещо за себе си – всичко, което ще ви накара да се отпуснете.

9. Ако не се страхувате да изразявате мнение, което противоречи на общоприетото.

Всеки има право на мнение – това е фраза, която чуваме ежедневно, но малцина наистина вярват в това и го приемат. Колкото по-бързо се примирим с факта, че хората сме различни – с различни вкусове, различни гледни точки, различни предпочитания – толкова по-лесно ще съжителстваме едни с други. Не се страхувайте да изказвате гласно мнението си и да го отстоявате.

Цветелина Велчева