Настъпването на студения сезон води със себе си ураган от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми. Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним мъдро, пише Мениджър Нюз.

Канадски учени съставиха списък от деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.

Нар

Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.

Брюкселско зеле

Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да съществува!

Мушмули

Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!

Праз

Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.

Киви

Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно със салата от спанак.

Червено цвекло

Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. На това лакомство отива струйка орехово олио.

Гуава

Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.

Кисело зеле

Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.