Когато някой е груб с вас, не е трудно да отвърнете на удара. Ако обаче устоите на първоначалното си желание да заемете защитна позиция и да отговорите на нетактичните или неподходящи коментари, може и да се изненадате от това, което ще се случи.

Ето няколко фрази, които ще ви помогнат да се справите с грубите хора.

„Благодаря.“

Простичкото „Благодаря!“ е наистина магично. Ако отговорите на грубостта с него, ще покажете на другия, че не сте гневни. Неучтивостта и гневът са признаци на незрялост. Вашият учтив отговор означава, че вие признавате грубостта на другия и не й позволявате да ви засегне.

„Оценявам гледната ти точка.“

Тази фраза означава, че сте склонни да продължите разговора, ако човекът отсреща се отнася с вас с уважение и се съобразява с чувствата ви. Ако тази тактика не проработи и събеседникът ви продължи да е груб и неуважителен, използвайте следващия съвет.

„Най-добре да прекратим този разговор още сега.“

Ако имате чувството, че сте напът да избухнете или по-лошо – да се сбиете с някого – просто прекратете разговора. По този начин няма да съжалявате за думите, изречени в разгорещения момент. Пък и следващият път вашият събеседник ще се замисли, преди да изрече нещо обидно.

„Защо ми казваш това? Какво се надяваш да постигнеш?“

Тези въпроси са особено ефективни в ситуации, в които някой се опитва да ви постави в неудобна позиция или да ви раздразни. Ако отговорите на грубия човек по спокоен и уверен начин, той ще се обърка. Благодарение на тази фраза ще можете да превърнете всеки разговор в нормален диалог, посветен на противоречиви гледни точки.

„Тези думи нараняват чувствата ми.“

Кажете директно на другия какво точно не харесвате в думите му, че те нараняват чувствата ви. По този начин ще се предпазите от груби и неподходящи коментари за в бъдеще.

„Прав/а си.“

На повечето хора им е трудно да приемат нечия чужда гледна точка. Ако обаче смятате, че има известна истина в думите на събеседника ви, кажете му го. По този начин ще съкратите диалога и дискусията ви няма да се превърне в аргумент.

„Винаги говориш негативни неща. Харесва ли ти да си груб/а?“

Много често грубите хора просто не осъзнават, че казват нещо неприятно. Когато изразите своето неодобрение обаче, вие ще ги окуражите да помислят за постъпките си за в бъдеще.

„Обичам те.“

Тази фраза може да бъде приложена само в определени ситуации, при които ваш любим човек внезапно е изпаднал в лошо настроение и е решил да си го изкара на вас. Припомнете на семейството си, че го обичате. Ще се изненадате от това колко бързо ще променят своето негативно отношение към вас, а разговорът ще стане по-позитивен.

Смейте се.

Когато отговорите с искрен смях на нечия грубост, определено ще поставите другия човек на мястото му. Това е реакция, която човекът отсреща въобще не може да предскаже. В най-лошия случай той ще си тръгне набързо. В най-добрия – ще осъзнае абсурдността на поведението си и ще ви се извини.

Мениджър Нюз