Когато някой е груб с вас, не е трудно да отвърнете на удара. Ако обаче устоите на първоначалното си желание да заемете защитна позиция и да отговорите на нетактичните или неподходящи коментари, може и да се изненадате от това, което ще се случи.

Ето няколко фрази, които ще ви помогнат да се справите с грубите хора.

„Благодаря.“

Простичкото „Благодаря!“ е наистина магично. Ако отговорите на грубостта с него, ще покажете на другия, че не сте гневни. Неучтивостта и гневът са признаци на незрялост. Вашият учтив отговор означава, че вие признавате грубостта на другия и не й позволявате да ви засегне.

„Оценявам гледната ти точка.“

Тази фраза означава, че сте склонни да продължите разговора, ако човекът отсреща се отнася с вас с уважение и се съобразява с чувствата ви. Ако тази тактика не проработи и събеседникът ви продължи да е груб и неуважителен, използвайте следващия съвет.

„Най-добре да прекратим този разговор още сега.“

Ако имате чувството, че сте напът да избухнете или по-лошо – да се сбиете с някого – просто прекратете разговора. По този начин няма да съжалявате за думите, изречени в разгорещения момент. Пък и следващият път вашият събеседник ще се замисли, преди да изрече нещо обидно.

„Защо ми казваш това? Какво се надяваш да постигнеш?“

Тези въпроси са особено ефективни в ситуации, в които някой се опитва да ви постави в неудобна позиция или да ви раздразни. Ако отговорите на грубия човек по спокоен и уверен начин, той ще се обърка. Благодарение на тази фраза ще можете да превърнете всеки разговор в нормален диалог, посветен на противоречиви гледни точки.

„Тези думи нараняват чувствата ми.“

Кажете директно на другия какво точно не харесвате в думите му, че те нараняват чувствата ви. По този начин ще се предпазите от груби и неподходящи коментари за в бъдеще.