Има хиляди съвети и психологически техники, които могат да ви помогнат да се чувствате щастливи и да се учите да се радвате на всеки нов ден. Често обаче забравяме, че и тялото ни има думата по този въпрос.

Eто няколко открития от областта на невронауките, които показват точно какво може да ни донесе чувство на пълно удовлетворение.

Научете се да казвате „Благодаря“

Какво се случва: Когато благодарим на някого, или дори на съдбата, за нещо, се фокусираме върху положителните аспекти от живота. Приятните спомени задействат производството на серотонин в предния цингуларен кортекс. Техниката често се използва за лечение на депресия.

Решавайте проблемите един по един

Какво се случва: Мозъкът ни никога не спира да търси решения на проблемите, които ни тревожат. Това изисква много енергия, тъй че когато мозъкът се измори и проблемът остане нерешен, и чувстваме тревожност и раздразнение.

От друга страна, за всяко успешно решение мозъкът ни ни възнаграждава с доза от невротрансмитери, които успокояват лимбичната система и ни помагат да видим отново света в по-добра светлина. Следователно наистина си струва да се опитваме да се справяме с проблемите един по един.

Не таете в себе си: говорете за това, което ви смущава

Какво се случва: Процесите, в които безмълвно преминаваме през нещо неприятно и в които говорим за затрудненията си включват различни части от мозъка. В последния случай отрицателните емоции имат по-малко въздействие върху нашето благосъстояние. Затова е препоръчително да не затаявате нещата в себе си. Когато говорите за тях, мозъкът ви задейства производството на серотонин и дори успява да намери положителни страни на ситуацията.