8 съвета от невробиологията, които ще ни направят по-щастливи

20 април 2019 г., 12:01
35011

Илюстрация: Shutterstock

Има хиляди съвети и психологически техники, които могат да ви помогнат да се чувствате щастливи и да се учите да се радвате на всеки нов ден. Често обаче забравяме, че и тялото ни има думата по този въпрос.

Eто няколко открития от областта на невронауките, които показват точно какво може да ни донесе чувство на пълно удовлетворение.

Научете се да казвате „Благодаря“

Какво се случва: Когато благодарим на някого, или дори на съдбата, за нещо, се фокусираме върху положителните аспекти от живота. Приятните спомени задействат производството на серотонин в предния цингуларен кортекс. Техниката често се използва за лечение на депресия.

Решавайте проблемите един по един

Какво се случва: Мозъкът ни никога не спира да търси решения на проблемите, които ни тревожат. Това изисква много енергия, тъй че когато мозъкът се измори и проблемът остане нерешен, и чувстваме тревожност и раздразнение.

От друга страна, за всяко успешно решение мозъкът ни ни възнаграждава с доза от невротрансмитери, които успокояват лимбичната система и ни помагат да видим отново света в по-добра светлина. Следователно наистина си струва да се опитваме да се справяме с проблемите един по един.

Не таете в себе си: говорете за това, което ви смущава

Какво се случва: Процесите, в които безмълвно преминаваме през нещо неприятно и в които говорим за затрудненията си включват различни части от мозъка. В последния случай отрицателните емоции имат по-малко въздействие върху нашето благосъстояние. Затова е препоръчително да не затаявате нещата в себе си. Когато говорите за тях, мозъкът ви задейства производството на серотонин и дори успява да намери положителни страни на ситуацията.

Докосвайте и прегръщайте

Какво се случва: За нас, хората, социалното взаимодействие е наистина важно. Различни форми на физическа подкрепа, особено докосванията и прегръдките могат да ускорят възстановяването от заболявания. Ако премахнете тактилното взаимодействие от живота си, мозъкът възприема това отсъствие по начина, по който възприема физическа болка – едни и същи зони на мозъка се активират и в двата случая. На свой ред това задейства процесите, които се отразяват на настроението и допринасят за развиването на депресия.

Учете, учете и пак учете

Какво се случва: За мозъка придобиването на ново познание означава постоянно адаптиране към променяща се среда. Чрез този процес мозъкът се развива, награждавайки собствените си усилия да попие и обработи новата информация с допамин, свързан с чувството на радост. Ако искате да бъдете щастливи, не се страхувайте да опитвате нови неща, да променяте средата си и да се спирате да учите.

Спортувайте

Какво се случва: Физическата активност е стрес за организма. В момента, в който стресът приключи, тялото получава награда – доза ендорфини, отделяни от хипофизната жлеза. Ефектът е подобен на този от опиатите (например морфина), които намаляват болката и подобряват настроението. За целта не е нужно маратонско бягане – дори и най-обикновената разходка може да направи чудеса. Не е случайно, че много писатели и композитори са включвали разходките като неизменна част от творческия процес.

Винаги се стремете да се наспите добре

Какво се случва: Когато спим на тъмно, организмът ни отделя хормона мелатонин. Този хормон забавя всички процеси в тялото, като му помага да се възстанови и да увеличи нивото на серотонин в хипоталамуса. Ако мозъкът засече промяна в осветлението, той задейства отделянето на стресовия хормон кортизол, който ни кара бързо да се събудим. Затова е важно да спим от 6 до 8 часа в тъмно или затъмнено помещение.

Имайте приятни очаквания

Какво се случва: Процесът, в който очакваме нещо приятно, например храна или секс, е подобен на условния рефлекс на слюноотделяне. Мозъкът ни автоматично изпитва удоволствие от самото очакване на приятното събитие. Ето защо обичаме да броим часовете и минутите до някой специален момент – независимо дали е рожден ден или сватба, среща с приятели просто края на дълъг работен ден.

Коментари