Повечето от нас знаят какво е чувството да бъдеш манипулиран. Емоционалното влияние може да бъде доста силен инструмент и много хора го използват постоянно.

Следващите 8 признака обаче ще ви помогнат да разпознаете капаните на емоционалния манипулатор.

Карат ви да се съмнявате в реалността

Емоционалните манипулатори са изключително добри лъжци. Те настояват, че не са сторили нещо, дори когато сте ги видели да го правят със собствените си очи. Най-лошото нещо в случая е, че те лъжат толкова добре, че вие започвате да изпитвате съмнения в собствената си преценка. Най-любимият им начин да се измъкнат от даден проблем е, като настояват, че всичко е в главата ви.

Действията им противоречат на думите им

Емоционалните манипулатори ви казват онова, което искате да чуете. Същевременно действията им разказват съвсем различна история. Те твърдят, че винаги биха ви помогнали. Но този момент настъпи, започват да се преструват, че молбата ви е неразумна.

Злоупотребяват с чувството ви за вина

Емоционалните манипулатори се възползват от чувството ви за вина. Когато споделяте с тях за собствените си проблеми, те ви карат да се чувствате гузни, че сте ги притеснили. Същевременно – ако таите нещата у вас, започват да ви обвиняват, че пазите тайни. Манипулаторите ще ви накарат да си мислите, че всичко, което правите, е погрешно. Че вие сте си виновни за всички свои проблеми.

Преструват се на жертви

Емоционалните манипулатори никога не са виновни за каквото и да било. Всеки път, когато сторят някаква грешка, винаги някой друг е причината за това (обикновено това сте вие). Ако сте ядосани или разстроени, то това се дължи на вашите неразумни очаквания. Ако манипулаторът е разстроен, то вие сте сторили нещо на този човек. Емоционалните манипулатори никога не поемат отговорност.