Когато детето е на 1,5-2 години, може да се страхува от Дядо Коледа, но вярва безусловно в него до към 6-ата си година - тогава вярата му е подложена на съмнение.

Дори не е нужно да казвате на малкото, че Дядо Коледа не съществува – с времето то ще узнае само. Но когато има вяра, то има и възможности за развиване на фантазията и творчеството, а дете, което не мечтае и не си въобразява разни неща като малко, може да развие невротични разстройства, когато порасне.

Когато стане на 9-10 години, детето само стига до разбирането, че добрият старец не съществува. Това е неизбежно, свързано с абстрактното мислене, формиращо се към 12-годишната възраст.

Такъв е сценарият, през който преминава всеки от нас, и е факт, че събужда умиление и у най-възрастни хора, защото ги кара да си спомнят детството и празничните традиции. А, както обясняват психолозите, традициите ни помагат да бъдем уверени в себе си и в околните на всяка възраст.

„Ама брадата му е залепена накриво...“ - Новите родители са наясно, че това е най-тъпото, което могат да изрекат, когато настъпи заветната среща между детето и Дядо Коледа. Вярата на детето в него носи много плюсове във възпитанието, уверява Оксана Игоревна Чернуха, семеен психолог, детски психоаналитик и майка на четири деца пред letidor.ru.

Какво му е толкова доброто на добрия старец?

Той се грижи за доброто поведение

Детето вероятно знае от вас, че вълшебният старец следи внимателно какви ги върши то през годината, преди да остави подаръците за него под елхата - това е пробван стимул против пакости.

Когато то пише писмото си до Дядо Коледа, накарайте го да изброи всичките си добри постъпки. Това важи от яслите до университета – написаното със собствената ръка винаги се запомня по-добре.

Помнете достойните и благородни дела в течение на годините – своите и на детето, и когато порасне, ако случайно ги забрави, винаги можете да му припомните: „Не казвай, че си лош – помниш ли как спаси онова котенце?" Само не го шантажирайте с думи като: „Ти излъга Дядо Коледа и той няма да дойде повече при теб!“ - това провокира тревога у хлапето.

Продължава на страниците на Новите родители.