В Бъкингамския дворец работят много хора. Според „Форбс“ персоналът на кралицата включва над 1000 души! По-голямата част от тях си имат съвсем обикновени и нормални професии – чистачки, охранители, градинари, готвачи, сервитьори и т.н. Съществуват обаче и хора, чиито длъжности ще ви учудят и удивят истински.

Готови ли сте да чуете някои от най-странните?

1. Надзирател на лебеди

Първоначално е имало само един човек, който се е грижел за лебедите на кралицата, когото нарекли Надзирател на лебеди. По-късно обаче длъжността се разделила в две направления – надзирател на лебеди и маркировач на лебеди. Ролята им включва редовни профилактични прегледи и грижа за здравето на лебедите, както и годишното им преброяване във водите на Темза, известно като „swan upping“. Според традицията служители на Бъкингам с алени униформи плуват по реката с гребни лодки и измерват теглото на лебедите, маркират ги с пръстени, всеки от които е с идентификационен номер.  

2. Кралски обущар носач

Повечето хора вероятно са изпитвали болка и неудобство, когато носят нови обувки. За разлика от обикновените хора обаче, Нейно Величество си има идеалното решение на този проблем – разполага с личен носач на обувки, който трябва да разтъпче новите обувки на кралицата, преди да ги обуе за някое събитие. Този човек отговаря за комфорта на ходилата на кралицата.

3. Маестро на кралската музика

Маестрото на кралската музика е отговорник по композирането на музика за важните кралски събития. Това включва коронации, рождени дни, годишнини, бракове, погребения. Първоначално хората, които са работели като кралски композитори, са поемали тази длъжност до живот, сега обаче позицията е с давност 10 години, за да се даде възможност на различни талантливи композитори да вземат участие.  

4. Кралски астроном

В кралското семейство има човек, който буквално играе „звездна“ роля. Това е кралският астроном, който е отговорник по съветването на кралицата за всякакви астрономически и научни въпроси, свързани с астрономията. Тази длъжност е създадена още през 17.век, когато са направени поредица важни научни открития. Днес тази длъжност има преди всичко представителна роля за престиж.

5. Кралски часовникар

Не е никак лесна работа да сменяш времето от лятно на зимно и обратно, когато те чакат повече от 400 часовника, включително часовникови кули. Времето, което отнема за настройване на всички часовници, е около 16 часа. Всички те, разбира се, не са цифрови и всеки трябва да бъде навиван и ремонтиран при необходимост. Някои са изключително ценни и предавани на монарсите през векове от поколение на поколение. Изискват се изключителни умения и познания на опитен часовникар, който да се грижи за часовниците, барометрите и термометрите в кралската колекция и да поддържа часовниковите механизми, които могат да бъдат на стотици години.

6. Главен майстор по рязане на месо

Има едно нещо, което със сигурност не очаквайте да свърши кралицата сама – да реже месо. Тази работа е поверена на специален човек, който се нарича главен майстор или отговорник по рязане на печеното месо по време на официални поводи. Тази традиция води началото си много назад във времето през вековете – монарсите никога не режат сами месото. Друго любопитно за тази длъжност е, че не всеки има право да кандидатства за нея. Тя се предава по наследство, защото се вярва, че талантът се унаследява генетично.

7. Пазител на кралски марки

Британската монархия притежава една от най-впечатляващите колекции от марки в цяла Европа. Това се дължи на факта, че има специален човек, който обикаля по целия свят и се грижи за обогатяването на тази колекция. Длъжността се казва пазител на кралски марки. Въпреки че самата кралица не е голям почитател на марките, тя смята, че колекцията, наследена от нейния баща Джордж V, трябва да бъде запазена.

8. Отговорник по рамки

В Бъкингамския дворец има не само огромна колекция от часовници и марки, но също и безценни творби на изкуството в рамки. Кралската колекция включва около 8000 картини, голяма част от които вървят със съответната рамка, за която трябва да се полагат грижи. Затова, както вероятно вече сте се досетили, е необходима длъжността на отговорник по рамки, който постоянно оценява състоянието им и който се грижи за поддръжката им и реставрацията.   

Bright Side