Доктор Мосараф Али е лекарят на британската кралска фамилия, откакто случайно се среща с принц Чарлз на мероприятие в Лондон. Не щеш ли, близък на принца се разболял и никой не успял да му постави ясна диагноза. Тогава Чарлз помолил д-р Али също да направи преглед. „Зададох само два въпроса на болния, всичко  ми се изясни и назначих лечение. След четири месеца той напълно оздравя. И ето така, вече 22 години съм лекар на кралското семейство”, разказва д-р Али на премиера на книгата си „Практики на Изтока и Запада за здраве и дълголетие. Методът на д-р Али”.

Прочутият доктор е основоположник на т.нар.интегративна медицина, обединяваща традиционни източни практики със съвременните медицински постижения. По националност е индиец и днес има своя клиника в централен лондонски район с високопрофесионален екип лекари и кинезитерапевти. Клиентите му са предимно известни политици и звезди от шоу-бизнеса от цял свят. Безплатно д-р Али и неговият екип лекуват най-бедните жители на Тибет в благотворителна клиника в Хималаите.

Ето какво споделя самият той за методите си, гарантиращи крепко здраве и дълголетие

„Аз съм последовател на медицината на Хипократ. Човек има вътрешни сили сам да се излекува. Организмът сам се справя с много проблеми – когато има счупено, се слага гипс, но костите зарастват сами. Когато се порежем, раната заздравява. Така че, организмът може сам да се справи с много проблеми. Хипократ е казал, че когато се създадат нужните условия, повечето болести могат да се излекуват.

Два-три пъти в годината изпращам мои пациенти в Хималаите, където се занимават с йога, пият много вода, правят походи и редовно се подлагат на масажи. Тоест, когато се възползваме от това, което ни е природно дадено, ставаме по-здрави – кожата, осанката, самочувствието ни се подобряват.

Едно от най-често срещаните оплаквания в днешно време е от обща отпадналост и умора. Това не може да се диагностицира с апаратура и да се оправи с таблетки. Няма прибори, които измерват раздразнителнотта, умората, главоболието, безсънието и имунитета.