В тези дни на размисъл и равносметка е добре да се замислим за пречистване на духа и тялото. Как можем да се освободим от излишъка в живота си и как да поставим ново начало. Ето някои предложения, които включват материалните вещи, които заемат толкова място. Може и да не го осъзнавате, но всички излишни обекти във вашия дом ви натоварват и изморяват, създават усещане за задушаване. Ще се изненадате колко по-добре ще се почувствате, ако се отървете от следното:

1. Хартиени отпадъци

Касови бележки от магазини, отдавна изтекли гаранционни карти, рецепти, стари картички, брошури, безполезни документи, упътвания, бележки, листчета и листченца. Отлагали сте да ги прегледате и вече са си построили планина в дома ви.

Можете да отделите два часа, за да прегледате цялото това количество, което заплашва да се изсипе върху главата ви. Ненужните хартии изхвърлете, а тези, които смятате, че ще ви потрябват някога, приберете на едно място в папка.

По-добре е, нали?

2. Продукти с изтекъл срок на годност в хладилника

Забравяте да прегледате хладилника си. Новите продукти слагате отпред, а за да ги нагласите, често избутвате старите назад и ги забравяте. Нали? Понякога се сещате да хвърлите по един поглед какво става в задните редици, друг път го правите, привлечени от неприятна миризма.

Отделете време, за да почистите хладилника си. Ще се изненадате колко забравени продукти се крият вътре.

3. Продукти с изтекъл срок на годност по шкафове и чекмеджета

Тук попадат всякакви лекарства, подправки, зърнени култури и закуски, вафли, кроасани, бисквити, продукти за красота и т.н.  Може да ви отнеме повече време ревизията, защото тези неща се намират на различни места из къщата. Потърсете и вижте с кое е удачно да се разделите, за да освободите още място.

Свикнете да проверявате хладилника и шкафовете си веднъж месечно – така ще избегнете натрупването на излишни продукти.

4. Счупени, скъсани, повредени неща

Любимите ви ботуши отново са се скъсали. Токът на любимите ви обувки отново се е разлепил. Чадърът ви се е счупил. Скъсала ви се е онази синя блуза, която обичате. За пореден път се развали кафемашината. Докога ще поправяте старото?

Ако за пореден път поправяте нещо счупено, то май е време да се разделите с него. Доставете си удоволствие да си купите нещо ново и да го ползвате на мястото на старото и вече непотребно.