Интелигентните хора имат широк кръгозор, активно се интересуват от света около тях и се стремят към постоянно самообразование. Те не се самосъжаляват, намират нестандартни решения на проблемите, отличават се с критично мислене и способност логично да аргументират възгледите си, без да се влияят от тълпата.

Ето 7 ситуации, на които интелигентният човек ще каже "не":

1. Не правят неща, които не им харесват

Глупаво е да се съгласявате на допълнителни ангажименти, ако не сте се справили и със старите. Не бива да казвате "да" на възможности, които не ви вълнуват, принуждавайки ви да нарушите графика си и да обезцените истинските си желания.

Не се превръщайте в човек за поръчки, от чиято доброта се възползват всички желаещи, знайте цената си! В противен случай рискувате да се окажете там, където не сте искали да бъдете - с хора, които не сте избрали.

2. Не се влияят от настроенията на другите хора

Умните хора не позволяват на другите да им развалят настроението, те отделят собствените си емоции от тези, наложени от някой отвън. Всеки човек има свой собствен опит, цени собствената си трагедия, проектирайки чувствата си върху всички около себе си. Това не означава, че трябва да им се поддавате, оприличавайки се на мнозинството. Напротив, поддържайте борбен дух, грижете се за вътрешното си щастие. В крайна сметка реалността на другите хора е субективна и не бива да определя вашия свят.

4. Не очакват външна помощ

Ако имате хора, на които можете да разчитате, това е чудесно. Но не бива да прехвърляте отговорността за живота си на другите. Никой друг няма да може да реши проблема ви по начина, от който се нуждаете, хората често ви разочароват.

Умните хора не се страхуват от трудните задачи, дори да нямат опит, те събират сили и решават проблема сами. Страхът, че ще сгрешите, ще се провалите, ще пострадате, не трябва да ви пречи да вървите напред. Откажете се от патериците, спрете да зависите от другите и ще станете по-силни.

5. Не разчитат на късмета

Умният човек разчита на знанията и уменията си, слуша сърцето си, но определено не очаква съдбата да реши проблемите. Да вярваш в най-доброто е хубаво, но трябва да направиш всичко възможно, за да спечелиш битката.

Бездействието води до неизбежно разочарование. Приказката не се сбъдва, ако главният герой се излежава под слънчевите лъчи и дори не се опитва да хване златна рибка. Работете върху целите си, влагайте сърце в работата си - и успехът няма да може да ви подмине.

6. Не се отказват от инвестициите

Ако има възможност да вложи сто лева в нещо и да получи двеста, умният човек няма да пропусне такъв шанс! Винаги трябва да сте една крачка напред и да умеете интелигентно да управлявате финансите, а не просто да ги държите под леглото за черни дни, а да ги пускате в обръщение.

Парите трябва да носят пари, да откриват нови хоризонти. Те не са самоцел, а средство за придвижване към мечтите ви. Докато се отнасяте към тях като към инструмент, вие се движите напред.

7. Не живеят в миналото

Когато се вкопчва в предишни прегрешения и горчиви поражения, човек губи трезва представа за случилото се. Вътрешната му енергия се разпилява в страховете от миналото и така го лишава от бъдещето. Умните хора не си позволяват подобен лукс, те ценят времето и ресурсите си твърде много, за да ги пропиляват в съжаление и самосъжаление.

Продължавайте напред. Паднали сте? Изправете се отново. Опитът ще свърши своята работа.

8. Не натрупват негативизъм

Трябва да се плаче със сълзи, да се изразява гняв, да се изказват обиди. Глупаво е да се потискат негативните преживявания, те трябва да се разрешат и никога повече да не се връщате към тях. Умните хора няма да трупат стрес с години, подкопавайки собственото си здраве и взаимоотношения.

Умните хора сами избират емоциите си, не бягат от болката, а се изправят срещу нея.

Източник: cluber.com.ua