Понякога светът може да изглежда жесток, а проблемите ни - твърде големи, особено за децата. Виждам колко е тежко за моите деца, защото стават все по-наясно с трудностите на живота около тях. Те се възпитани да са добри, но как да го приложат на практика? Какво може действително да направи едно дете? Всъщност, много. Наистина.

Лесен начин да започнете е с прости, всекидневни постъпки в името на добрината. Въпреки че изглеждат незначителни, мисълта за добротата всеки ден учи децата на емпатия и безкористност, окуражавайки ги да поспрат и да помислят как собствените им действия - добри или лоши - засягат останалите.

Следните простички актове на доброта са перфектни за всяка възраст.

1. Пишете окуражителни послания с тебешир. Кратко приветствие или рисунка на тротоара могат да предизвикат усмивка у съседите, докато вървят към работа или училище.

2. Оставете стотинки ДО фонтана. Така осигурявате на онези, които нямат възможност, шанс да си пожелаят нещо безплатно.

3. Оставете балони или малки играчки на детската площадка. Кофичка, лопатка, шишенце за сапунени балони или просто балони са неща, които не струват почти нищо, но със сигурност ще зарадват някой.

4. Напишете картички с комплименти. Ако не ви идват на ум, може да се вдъхновите от тези. Този акт на добронамереност е идеален за деца, които прекарват повече време навън. Картичките могат да бъдат дадени на продавачката в зеленчуковия магазин или на някой друг познат, а защо не и на член от семейството. Култивирането на доброта започва вкъщи.

Вижте още на страниците на Новите родители.