В рамките на няколко секунди, когато видим някой — независимо дали е на среща или в магазин за хранителни стоки — ние правим редица преценки от това колко умен е той, до това доколко е склонен да извърши престъпление.

Изненадващо, в някои случаи нашите първи впечатления могат да бъдат изключително точни. В други, те са напълно неоснователни.

Ето някои от нещата, които съдим за хората въз основа на външния им вид. 

1. Ако сте привлекателни, хората предполагат, че имате и други положителни черти. 

Благодарение на явлението, което социалните психолози наричат "ефекта на ореола", ние сме склонни да предполагаме, че добреизглеждащите хора притежават други положителни качества, освен външния вид, като висок интелект и ангажираност. 

Даниел Хамерз, психолог от Университета в Тексас, който изучава особеностите на работното място, установява, че това когнитивно пристрастие означава, че добре изглеждащите хора са склонни да получават по-големи заплати на работното място. 

По същия начин, в проучване мъже са помолени да оценят есе, написано от неназован писател от женски пол, участниците оценяват писателя и работата му по-благоприятно, когато им е показана снимка на привлекателна жена с твърдение, че тя стои зад есето, за разлика от това, когато виждат снимка на непривлекателна жена или не виждат снимка изобщо. 

2. Хората могат да получат изненадващо точна информация за вашата личност от снимка. 

В проучване от 2009 г. изследователи показват на участниците снимки на 123 студенти от Тексаския университет в Остин, на които им е казано да имат неутрален израз или им е позволено да позират, както пожелаят.

Независимо от позата, която заснетите заемат, зрителите са изключително точни в преценката на следното: колко екстровертни са, колко високо е тяхното самоуважение, колко религиозни, колко приятни и колко съвестни са те.

3. Вашата структура на лицето може да даде на останалите насоки за това колко сте агресивни.

Малко проучване от 2013 г. от изследователи в Центъра за промяна на поведението в Университетския колеж в Лондон, предполага, че мъжете с по-високи нива на тестостерон (не е изненадващо) са по-склонни да имат по-широки лица и по-големи скули.

Мъжете с тези черти на лицето имат тенденция да притежават по-агресивни личности или личности, задвижвани от статуса.