Какво беше това секс?! След раждането много жени не си и помислят за него и това въобще не е свързано със съветите на лекаря. Идеята за възобновяване на интимния живот буди много въпроси: какво ще изпитаме, дали няма да боли, дали няма да забременеем отново, а пък това ще е прекалено рано...

В резултат на всички тези притеснения мъжът се обижда, а жената се отдава на грижи около новороденото – целенасочено и изцяло. parents.ru обаче обяснява важни неща и изброява няколко нюанса, които могат да помогнат на мъжете да разберат чувствата на младата майка, на жените – да се върнат към радостите на интимния живот, а на двамата заедно – просто да се наслаждават на любовта си.

Факт номер 1. Първоначалното усещане може да бъде много странно, неприятно и дори – болезнено. Именно това притеснява младите майки и ги кара да избягват интимна близост с партньора. Такива оплаквания имат не само жени, родили по естествен път, но и такива със секцио, въпреки факта, че тяхното влагалище не е пострадало по време на раждането.

Както потвърждава акушер-гинеколожката от Луисвил (щата Кентъки, САЩ) Ребека Бут, работата тук не е в травмата, а в послеродовата хормонална пренастройка в женския организъм. След раждането нивото на естроген силно намалява и остава такова в продължение на целия период на кърменето. А именно този хормон отговаря за еластичността на влагалищната тъкан.

Ниските нива на естроген, заедно с повишения пролактин и окситоцин, предизвикват симптоми, напомнящи менопауза: горещи вълни, изпотяване, сухота и неприятни усещания в интимната област. Подобни проблеми могат да обезпокоят младата майка в течение на 2-3 месеца след появата на новороденото.

Обикновено, ако раждането е минало без усложнения, завръщането към сексуален живот може да стане спокойно след 6 седмици (но само след консултация с гинеколог). А за да бъде това завръщане колкото се може по-приятно, доктор Бут съветва да се въоръжите с чаша вино, чувство за хумор и големи количества лубрикант.

Факт номер 2: Нормално е да не изпитвате екстаз от мисълта за секс в този сюблимен момент след изписването от родилния дом. Тогава семейният живот на много двойки не е особено щастлив заради недоспиването, честото кърмене, опитите да се установи правилен режим за бебето... Все трудности, които, макар и временни, никак не допринасят за еротичните настроения.

Освен това младите майки често се притесняват, че не изглеждат добре. Тялото им все още не е възвърнало формите си отпреди раждането. Отпуснатият корем, излишните килограми и гърдите, налети с мляко ги карат да се съмняват, че изглеждат съблазнително.

Всъщност, самата природа не помага на сексуалния живот скоро след раждането. По време на кърменето в кръвта постъпва огромно количество окситоцин. Този хормон помага да се установи връзка между майката и новороденото. Но той значително понижава сексуалното влечение на жената към своя партньор и това е своеобразна естествена контрацепция: отсъствието на желание за любов помага на жената да не забременее прекалено скоро.

Факт номер 3: Възможно е влагалището да се измени. Много жени, които се завръщат към секса след раждането, с удивление забелязват, че мъжкото достойнство на съпруга им се е смалило. Но причината не е в него.

В зависимост от възрастта на жената и броя на ражданията влагалището може да се разтегне, което влияе на усещанията по време на секс. По думите на доктор Бут в тази група попадат и жени, родили с цезарово сечение, тъй като мускулите се разтягат под влияние на хормоните на бременността.