Всеки човек е един малък свят. Ежедневието ни е пълно със сложни взаимоотношения, всяко едно от тях има своите измерения.

Това пише в материал за Entrepreneur  Франциско Гарсиа Пиментел.

Именно връзките и отношенията са нещата които могат да ни спечелят даден дебат, а не толкова правотата и дори техниката на изразяване, която използваме.

С други думи – нашият успех не зависи единствено от таланта ни или идеите ни, а от това да знаем как да използваме връзките си с останалите хора. Много често в процеса на изпълняване на проектите ни ние се сблъскваме със затворени врати, недостъпни хора, хора, които не желаят да се развиваме, хора, към които бихме искали да се обърнем, но не знаем как. Какво можем да направим, за да вдигнем персоналните бариери?

Подходяща фраза:

Отварящата фраза на едно успешно взаимодействие е: Мога ли да те помоля за съвет? – лесен и кратък израз, който може да се използва често, без да губи от валидността си и който ще ни отваря врати, които преди това сме смятали за затворени.

Използвал съм я когато искам да изградя връзка с нов колега, с някой по-висшестоящ от мен и дори някой, който ме възприема като враг.

След като видях, че от нея има много голяма полза започнах да я препоръчвам на други хора, който също признаха, че работи добре и за тях. Това не е магия – ето какви са причините тя да върши толкова добра работа.

- Ефектът „Бен Франклин“ – това е психологически трик, при който променяме възприятието на другите хора за нас, като им позволим те да ни направят услуга. На пръв поглед това звучи нелогично – първата ни реакция е, че за да постигнем такъв ефект трябва ние да направим услугата. Но ефектът работи, защото ги принуждаваме да мислят, че ние сме достойни за тяхното време и усилия, с което те започват да ни възприемат по различен начин. Тези услуги не трябва да са много сложни или досадни. Например – да ни откарат по пътя си или да ни вземат едно кафе. И след това задължително да им благодарим.

- Елегантен комплимент – възможно е някой да ни откаже да ни купи кафе – но кой може да откаже да даде съвет! Никога не ми се е случвало! Когато молим за съвет, ние правим комплимент. Показваме на другия човек, че е умен и ще ценим мнението му. Това е подарък към тяхното его, хората обичат тяхното мнение да се чува.

- Давате възможност на другите да бъдат на сцената – когато искаме съвет даваме ясен сигнал, че поставяме другия в главната роля, позволяваме им да изразят себе си и своят опит и характер. Освен това така ще разберете повече за този човек.   

- Ефектът на перипатетика – произлиза от Школата на перипатетика, свързана с Аристотел. Той представлява възможността задавайки въпроси на други хора те да стигнат до дадено заключение, вярвайки, че то е тяхно собствено. Това не е манипулативна система, а често използвана практика в комуникациите и преговорните процеси.  

- Създайте истински разговори – прекарваме прекалено много време в празни приказки, което много повишава цената на истинските разговори. Впечатляващо е какво може човек да открие по този начин за своите събеседници. Никой не иска съвет за незначителни неща. Най-добрите приятелства се раждат с възклицания от типа на „Как! И ти също мислиш по този начин? Мислех, че само аз го виждам така!“

Да поискаме съвет е един от сигурните начини за богатство с мълчание и може да ни помогне да подкрепим растежа на бизнеса ни и задълбочаването на контактите с важни за нас хора.

Вече знаете. Когато се изправите пред затворена врата – най-добре поискайте съвет.

Източник: Мениджър Нюз