75-годишно Харвардско изследване разкрива ключа към пълноценния живот

27 април 2019 г., 18:25
45937

Shutterstock

Днес е особено трудно да си поставим приоритети и да решим кое е най-важното в живота ни. Кариерата, домът, да не говорим за профила във Facebook – всичко иска внимание и грижи.

И тук идва науката да каже тежката си дума кое да поставим на първо място, кога.

В продължение на 75 години харвардски учени проследяват физическото и емоционално състояние на две групи хора: 456 бедни мъже, израснали в Бостън в периода от 1939 до 2014 г. (Изследване на Грант) и 268 мъже, завършили Харвардския университет в периода между 1939 и 1944 г. (Изследване на Глюк).  

Поради продължителността на периода върху това изследване работят няколко поколения учени. От Втората световна война насам те анализират кръвни проби, сканират мозъци (в момента, в който става възможно) и изучават въпросници, попълнени от респондентите, както и общуват на живо с тях, за да стигнат до настоящите заключения.

И изводът е? Според Робърт Уолдингър, директор на Харвардското изследване на развитието на възрастните хора, има едно нещо, което надминава всички останали по важност.

„Най-ясното съобщение, което получаваме от това 75-годишно проучване е това: Добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави. Точка.“

Не парите в сметката ви, не броя конфeренции на които сте говорили, не броя публикации в блога ви или броя на феновете ви, нито в какви силни компании и на какви силни позиции сте работили.

Не, най-силният предиктор за вашето щастие и удовлетворение като цяло в живота е, с една дума – любовта.

По-конкретно, изследването показва, че да имаш до себе си човек, на когото можеш да разчиташ, помага на нервната система да релаксира, помага на мозъка да остане здрав за по-дълго време и намалява както физическата, така и психическата болка.

Данните също така ясно показват, че хората, които се чувстват самотни, е по-вероятно са с влошено здраве по-рано и умират по-млади.

„Не става дума нито за броя приятели, които имате, нито дали сте, или не сте, в сериозна връзка – казва Уолдингър. „Това, което има значение, е качеството на вашите връзки.“

Става дума за дълбочината на връзките – колко откритост и уязвимост можем да си позволим, колко безопасно се чувстваме да споделяме един с друг, степента, в която можем да се отпуснем и да се оставим да бъдем такива, каквито сме, и истински да виждаме човека до себе си.

Според един от изследователите, Жорж Вайон, има два основни елемента: „Единият е любовта. Другият е способността да откриеш начини за справяне с житейските трудности, който не прогонва любовта.“

И така, ако сте открили любовта (например под формата на връзка), но преживеете травма, като например загуба на работното място, или загуба на близък човек, и не можете да се преборите с тази травма, в крайна сметка изпадате в режим на „справяне“,  който прогонва любовта.

Важно е не само да поставим любовта на преден план, но и собствената ни способност да се справяме с емоциите и стреса. Ако се борите с някакъв проблем, потърсете терапевт. Присъединете се към група за помощ. Потърсете съветник. Не пренебрегвайте т.нар. „личностно израстване“, за да не се самозатваряте и да направите свързването възможно.

Данните са категорични: всички пари на света, най-блестящият успех и най-безупречното здраве, без любящи взаимоотношения не носят щастие.

Затова следващият път, когато превъртате новините във Facebook, вместо да сте на масата с важния човек до вас, оставате до късно в офиса, вместо да се видите с най-добрата си приятелка или работите в събота, вместо да отидете на зеленчуковия пазар със сестра си, помислете дали не може да направите по-добър избор.

Взаимоотношенията наистина са сложни и объркани“ – признава Уолдингър. Но той е категоричен в оценката си, подкрепена от научните резултати:

„Добрият живот се крепи на добрите взаимоотношения.“

Източник: Inc.com

Коментари