7 въпроса, на които да си отговорим, преди да пуснем снимка на детето в социалните мрежи

21 април 2017 г., 12:28
4633

Снимка: Guliver / iStock

Поколението на нашите деца вероятно е най-сниманото. Над 80 на сто от хлапетата на възраст до 2 години са попадали многократно в социалните мрежи, защото родителите им не само обичат да ги снимат, но искат да се похвалят с отрочетата си по повод и без повод.

Ето въпросите, които трябва да си зададете, преди това.

1. Дали снимката не е прекалено интимна

Всеки има свое определение на понятието „твърде интимна“ . Едни смятат, че не бива да показват спящото си бебе, но пък с удоволствие пускат снимката му във ваната. Или пък на гърнето, въоръжени с довода: „Какво пък толкова. То е дете“.
Определете кое за вас е допустимо и кое – не. А, ако не сте докрай уверени, си изяснете ситуацията, като си зададете още въпроси.

2. Какво би казало детето, ако след няколко години види своята снимка в интернет

И, ако не можете отново да стигнете до отговор, се върнете в своето детство. И си представете, че сте на гърнето, така както майка ви е родила, а след това е постнала снимката на страницата си и 700 приятели са я видели. Как ще се почувствате?
Вероятно такъв ще е отговорът и на вашето дете след няколко години.

3. Дали снимката няма да извика насмешка у приятелите на вашето дете

Когато пускаме в социалните мрежи снимки на децата, обикновено смятаме, че ще ги видят само нашите възрастни приятели. Те обаче също имат деца. И е твърде вероятно да ходят в същата детска градина или в същото училище, като и вашето хлапе.
Съвременните деца много рано започват да използват интернет. И е възможно да попаднат на някой глуповат кадър (който вие смятате за забавен).
Няма как да не споделят откритието си с останалите приятели и детето ви може да стане за присмех.

Продължава на страниците на Новите родители.
 

Коментари