Бебето плаче и това е нормално. Дори, когато е напълно здраво, то реве средно между един и три часа на ден. Постепенно с времето всяка майка се научава да „разчита“ сигналите, които й дава, защото със своя плач то опитва да й каже нещо, да привлече вниманието й, за да го обслужи.

В началото трудно ще отличите неговото „гладен съм“, „боли ме коремче“, „скучно ми е“, „искам гуш“. Малко по-късно бебето постепенно ще овладее и други начини да общува с вас – например с поглед, усмивка, гукане... Така, че спокойно. Ще се справите.

Едни бебета плачат повече, други са по-спокойни – въпреки че вие сте убедени, че вашето е от първите. Особено, ако нямате опит.

Речник:

Гладно съм

Гладът често е повод за плач и колкото бебето е по-малко, толкова по-вероятно е да плаче, защото е гладно. То издава кратки, ритмични викове, които бързо се усилват, все едно изпитва болка и страда. Малкото му коремче не може да побере кой знае колко храна. И, ако плаче, му предложете да яде. Може би наистина е гладно, въпреки, че скоро сте го кърмили.

В първите дни по-честото слагане на гърдата е от полза, защото ще стимулира притока на кърма. Нахранете го, въпреки, че то едва ли ще спре веднага да плаче. Не пропускайте уригването накрая.

Изцапах памперса

Бебето ще плаче и ще протестира, ако дрешките го притесняват или памперсът е мокър и наакан. Има такива, които въобще не се притесняват, когато гащичките са пълни. Вероятно им е топличко и си стоят спокойни.

Ако обаче кожата на дупето и крачетата е зачервена, е много вероятно да плаче, защото изпитва дискомфорт. Преобуйте го и проверете дали нещо от дрешките не го притиска и стяга.

Вижте продължението на страниците на Новите родители.