Житейските уроци са пропити с мъдрост, тъй като често се научават по трудния начин. Най-трудният етап от процеса обаче е да осъзнаеш, че понякога не всяка възможност трае вечно. В един момент се оказва, че си научил нещо, чак когато вече е твърде късно, пише Business Insider.

Ако е възможно, човек трябва да разбере тези неща колкото се може по-скоро.

1. Ако искате да правите „онова, което обичате“, трябва да работите три пъти по-усилено от всички останали

Повечето хора не прекарват живота си, вършейки нещата, които обичат. Вместо това те посвещават времето си на онова, което им е казано, че трябва да правят (от техните родители, приятели и т.н.).

Ако искате обаче да правите онова, което наистина обичате, трябва да започнете да гледате на тази цел като на привилегия, а не като на нещо, което ви се дължи по подразбиране. Малцина са онези, които могат да се похвалят с такъв живот. Затова ако искате и вие да сте сред тях, ще трябва да положите големи усилия. Още сега.

2. Под гнева винаги се крие страх

Йода някога беше казал следното: „Страхът е пътят към тъмната странаСтрахът води до гняв; гневът води до омраза; омразата води до страдание.” Всеки път, когато страдаме, особено за дълги периоди от време, често смятаме, че това е вследствие на някакъв външен фактор. Нещо, което мразим. Ако успеем да преодолеем тази емоция, разбираме, че омразата е проводник на гняв – нещо, което сме крили в себе си твърде дълго.

Под този гняв обаче често се крие страх. Страх от загуба, от уязвимост. От това да обърнеш гръб на нещата и да продължиш напред. Ако успеете признаете наличието на този страх, ще видите неговата сянка – тази на състраданието. И ще можете да продължите напред.

3. Нашите ежедневни навици сформират бъдещето ни Аз

Това което правите днес, е стъпка напред към „бъдещото ви аз“. Когато едно и също действие се повтаря в рамките на една седмица, вие задействате промяната. Стане ли месец, започвате да забелязвате първите разлики.

Когато повтаряте действието година, две или пет, най-вероятно вече няма да се познаете. Вие ще сте се променили. За добро или лошо, ежедневните навици ви променят. Затова заложете на добрите.

4. Емоциите също се поддават на контрол

Често свързваме упражненията с определени умения. Например пиано, футбол и т.н. Същото обаче е и с емоциите. Когато се упражнявате да контролирате емоциите си, с течение на времето, ще се превърнете в спокоен и разумен човек, който напълно ги владее.

Можете да упражнявате скромност и прошка. Дори хумор, гняв, драма и конфликт. Вашето емоционално Аз е отражение на нещата, които съзнателно (или не) упражнявате. Не сте се „родили“ разстроени. Просто сте практикували тази емоция много повече, отколкото радостта да речем.