Креативният ум е голям ум, но също както всяко друго острие, той трябва да бъде поддържан остър, за да продължи да върши най-добрата работа. Поради тази причина ви предлагаме няколко упражнения и съвети за трениране на ума:

- Една проста математическа задача, която трябва да решите бързо и наум:

1.    Изберете си едно „тайно число” (по-лесно е, ако е четно).
2.    Прибавете към него 18.
3.    Умножете резултата по 2.
4.    Разделете полученото число на 4.
5.    Сега извадете половината от „тайното си число”.
6.    Резултатът трябва да е 9.

-  Имате  5 думи: лазер, целувка, вежди, пръсти на ръце, препечена филия. Открийте дали някоя от тях може по някакъв начин да представлява част от другите думи или процес, свързан с тях.

- Римската стая. Това е древна техника за запаметяване на информация. Затворете очи и си представете една реална стая – например спалнята си. Опитайте се съзнателно да извикате в ума си образите и разположението на различните предмети в нея. Старайте се всеки път да си припомняте колкото се може повече предмети. Когато понапреднете, може мислено да отворите вратата към друга стая и да повторите същото там. Накрая може да си измислите помещение и да го напълните с въображаеми обекти, които после да си спомняте. Този метод великолепно развива способностите за заучаване на нови езици.

- Кулата от Ханой. Пробвайте тази математическа задача без цифри. За целта са ви нужни три колчета и няколко диска с нарастваща големина (минимум 8), които се нанизват на първото колче, като се започва от най-големия. Целта на играта е да прехвърлите всички дискове на третото колче, като използвате второто като помощ. Правилата на играта са две – може да местите само по един диск наведнъж и не бива да поставяте по-голям диск върху по-малък. Играта представлява прост алгоритъм, който великолепно стимулира лявото мозъчно полукълбо.

- Носете часовника на дясната вместо на лявата ръка или вършете дейности, за които обичайно ползвате определена ръка, с другата.

- Докато чакате на касата в супермаркета, се опитвайте да изчислите общата сума на покупките си.

- Научавайте често по нещо ново – рецепта за ново ястие, стъпките на танц или стихотворение.