Хармония между ум и тяло, дух и материя. Възможно ли е?
Да, стига да спазвате тези златни 7 правила.

1. Грижете се за балансираното си хранене.

Знаете ли, че човешкият мозък съставлява само 2% от телесното тегло, но изразходва 20% от кислорода и хранителните вещества? По принцип няма нужда да купувате супер храни и да приемате хранителни добавки, просто се хранете балансирано и по възможност не консумирайте преработени храни. Много учени препоръчват средиземноморската диета като златно правило за здравословен хранителен режим.

2. Здраво тяло – здрав дух

Дейности, които тренират тялото, помагат и за изостряне на паметта. Активните занимания стимулират неврогенезата – раждането на нови мозъчни клетки, - при това във всяка възраст!  Това означава, че мозъкът се самоподмладява до края на живота ни.

3.  Поставяйте си смели цели.

Продължете да учите и да се усъвършенствате и след като завършите образованието и професионалната си подготовка. Ако започнете да се чувствате прекалено комфортно в работата си, опитайте се да усвоите нови задачи. Мозъкът се развива, когато му се постави предизвикателство.

4. Изучавайте нови места, пътувайте.

Запознанството с нови места ви принуждава да обръщате по-голямо внимание на заобикалящата среда. Мозъкът ви ще се радва на това разнообразие.

5. Поддържайте вълнуващи приятелства и познанства.

Хората са социални животни и се нуждаят от социални контакти. Това се отразява благоприятно и на мозъка и дори намалява вероятността да развиете деменция с възрастта.  

6. Смейте се!

Ненапразно казват, че смехът е здраве. Но невроните се радват най-много на интелигентен хумор, пълен с изненадващи обрати. Дори самото предвкусване на такъв хумор е балсам за мозъка.

7. Действията активират мозъка, затова винаги го ангажирайте

Упражнявайте се да мислите позитивно. Заменете всички отрицателни мисли с такива, ориентирани към действие, докато ги превъплътите в стандартно поведение. Стресът и страхът, било предизвикани отвън или отключени от собствените ви мисли, отслабват мисловната дейност и понижават потенциала ви.